Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiams, baigiantiems mokslus šiemet, labai nepasisekė. Ar laukia dar viena prarastoji karta?

Iki šių mokslo metų pabaigos JAV bus įteikta apytiksliai 3,7 milijono vidurinės mokyklos baigimo diplomų ir 2 milijonai bakalauro studijų baigimo diplomų. Kai kurie iš tų beveik 6 milijonų absolventų netrukus tęs savo studijas aukštesnėje pakopoje, tačiau daugelis kitų pateks į labai nepalankią darbo rinką, kuri ypač žiauri jauniems darbuotojams.
Mokslus baigiantys
Mokslus baigiantys jaunuoliai / Eric Ward nuotr./ Unsplash nuotr.

2020 metų absolventams labai nepasisekė baigti studijas dabar, o dėl tokio nepalankaus laikotarpio daugelis jų gali dar ilgus metus kentėti finansine ir profesine prasme. Kol kas nėra aišku, kiek laiko truks tokia padėtis. „Man atrodo, kalbame apie kelerius metus, – man sakė UCLA ekonomistas Tillas von Wachteris, kuris tyrė, kaip jaunus darbuotojus paveikia ekonominiai nuosmukiai. – Jei [ekonomika] atsigaus per metus, yra šiokios tokios vilties. Jei 2021 metų pavasarį padėtis vis dar bus sunki (deja, tai vis labiau tikėtina), tada jaunimui jau reikėtų sunerimti.“

Nerimą kelia ankstesnių absolventų, mokslus baigusių nepalankiu ekonominiu laikotarpiu, duomenys. Tyrėjai įrodė, kad baigusieji mokslus krizės laikotarpiu dažniau kenčia nuo ekonominių pasekmių – ilgalaikio nedarbo (aukštųjų mokyklų absolventai) ir mažesnio uždarbio (visi) – palyginti su baigusiaisiais tik metais ar dvejais anksčiau ar vėliau. Šie skirtumai gali būti ilgalaikiai – tęstis net iki 10 ar 15 metų.

Šie skirtumai gali būti ilgalaikiai – tęstis net iki 10 ar 15 metų.

Tokia padėtis taip pat gali būti pavojinga žmonių sveikatai: darbuotojams, pradėjusiems karjerą devintojo dešimtmečio pradžios ekonominio nuosmukio metu, nustatyta didesnė rizika mirti vidutinio amžiaus, dažnai nuo širdies ligų, plaučių vėžio ar narkotikų perdozavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento