Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antirasistiniai protestai duoda vaisių – Amerika žengia pokyčių link

Per pastarąsias porą savaičių daug kas pasikeitė. Po George'o Floydo žūties nuo policininko rankos gegužės pabaigoje kilo masiniai protestai. Judėjimas „Black Lives Matter“ greitai sulaukė visuomenės palaikymo.
Šauksmas
Šauksmas / Mwangi Gatheca nuotr./ Unsplash nuotr.

Pasinaudoję šia proga ar bent jau įžvelgę palankų momentą, politikai, įmonės ir organizacijos paskelbė apie naują politiką ir pakoreguotą savo poziciją kovos su struktūriniu rasizmu klausimu. Šie pokyčiai tam tikru mastu pakeis Amerikos visuomenės peizažą, įskaitant policijos funkciją daugelyje bendruomenių ir televizijos bei mažmeninės prekybos punktų pasiūlą vartotojams.

Kodėl dabar? Pastarojo meto protestai neabejotinai suvaidino tam tikrą vaidmenį šiuose pokyčiuose, tačiau iš tikrųjų, pasak Minesotos universiteto istorijos profesoriaus Saje Mathieu, pokyčiai, kuriuos matome ar bent jau pokyčių pažadai, kuriuos girdime, yra įkvėpti iš metus, jei ne dešimtmečius, trukusių įvairiausių protestų, kuriuos vykdė žmonės, mėginę atkreipti dėmesį į tam tikrus aštrius Amerikos visuomenės skaudulius.

Žinoma, dvi savaitės nėra pakankamas laikas išardyti jėgos struktūras, kurios buvo suręstos per šimtmečius. „Mane džiugina kai kurie pokyčiai, kuriuos matėme pastarosiomis savaitėmis, – sakė Pitsburgo universiteto istorijos profesorė Keisha Blain, – bet manau, kad dar liko nueiti labai ilgą kelią.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas