Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas po pandemijos: ekonominė krizė ir šansas populistams

Kalbama, kad pasaulis jau niekada nebus toks, koks buvo iki pandemijos. O ko tada reikėtų tikėtis? Pasak 15min kalbintos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sociologės doc. dr. Jurgos Bučaitės-Vilkės, dėl COVID-19 viruso kilusi krizė sudrebins ne tik ekonomiką, bet ir tarptautinės politikos pamatus.
Vengrijoje mokslininkai protestavo prieš vyriausybės pastangas kontroliuoti jų finansavimą
Vengrijoje mokslininkai protestavo prieš vyriausybės pastangas kontroliuoti jų finansavimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Smukusi ekonomika sukels įtampas visuomenėje

15min pašnekovės teigimu, įveikus virusą pirmiausia bus stengiamasi suvaldyti ekonominę krizę. „Kol kas, – sakė ji, – pasekmės nėra visai aiškios, bet, kiek teko matyti skaičius, šiemet prognozuojamas 30–40 proc. turizmo sektoriaus nuosmukis. Tai itin aktualu šalims, kuriose turizmas sudaro nemažą dalį BVP.“

Pasak doc. dr. J.Bučaitės-Vilkės, tai ne vien turistų gausiai lankomos Azijos, bet ir Pietų Europos šalys, pavyzdžiui, Kroatija ar Graikija.

Sutrikus pasaulinėms tiekimo grandinėms rizikoje atsidūrė nuo eksporto priklausomi kraštai. „Lietuvos atveju, – konkretų pavyzdį pateikė ji, – didelė grėsmė kyla baldų pramonei. Nepavydėtinoje situacijoje taip pat atsidūrė dalis paslaugų, susijusių su gyvu klientu aptarnavimu.“

„Vienose šalyse pagalbos mechanizmai bus efektyvesni ir greitesni, kitur – strigs, o tai gali sukelti rimtas įtampas. Šiuo atveju Europa su savo socialinės apsaugos sistema tas įtampas sumažinti yra labiau pasiruošusi, bet kitur, pavyzdžiui, Indijoje, jos bus ryškesnės“, – 15min sakė sociologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas