Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspėjamieji ženklai. Kaip numatyti, kad dirbtinis intelektas graso žmonijai?

Ar gali būti, kad vieną rytą atsibusime ir suvoksime, kad atsirado galingas dirbtinis intelektas (DI), kurio padariniai mums bus pražūtingi? Tokios knygos kaip Nicko Bostromo „Superintelligence“ ir Maxo Tegmarko „Life 3.0“ bei įvairūs pastaruoju metu pasirodantys straipsniai tvirtina, kad piktavalis dirbtinis intelektas yra reali žmonijai kylanti egzistencinė rizika.
Supykęs
Supykęs / Anchor Lee nuotr./ Unsplash nuotr.

Kita vertus, spekuliuoti galima be galo. Geriau užduoti konkretesnį, empirinį klausimą: kas mus įspėtų, kad super intelektas iš tikrųjų tūno už kampo? 

Pavadinkime tokius įspėjamuosius ženklus kanarėlėmis DI anglies kasyklose. Jei dirbtinio intelekto programa įgaus esminių naujų sugebėjimų, tai prilygs tokios „kanarėlės“ žūčiai, ir taps išankstiniu įspėjimu apie neišvengiamą DI proveržį. 

Ar garsusis Turingo testas galėtų būti tokia kanarėlė? 1950 metais Alano Turingo išrastas testas teigia, kad žmogaus intelektui prilygstantis DI lygis bus pasiektas, kai žmogus negalės atskirti pokalbio su žmogumi nuo pokalbio su kompiuteriu. Tai naudingas testas, bet ne kanarėlė. Veikiau tai būtų ženklas, kad DI jau pasiekė žmonių intelekto lygį. Daugelis kompiuterių mokslininkų mano, kad jei tokia akimirka ateis, visai netrukus atsiras ir super intelektas. Mums reikia daugiau tarpinių etapų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento