Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl brutalaus policijos elgesio filmavimas nepadeda kovoti su pareigūnų žiaurumu?

George'o Floydo nužudymas, kurį įvykdė Mineapolio policijos pareigūnai, buvo užfiksuotas ne viename, o pustuzinyje vaizdo įrašų.
Protestas JAV
Protestas JAV / „Scanpix“ nuotr.

Bandydami suprasti, kodėl policininkas toliau spaudė vyro kaklą ir stuburą keletą minučių po to, kai šis prarado sąmonę, galime peržvelgti „Cup Foods“ (parduotuvės, kur G.Floydas tariamai sumokėjo už cigaretes padirbta 20 JAV dolerių kupiūra) apsaugos kamerų užfiksuotą medžiagą. Mėgindami suvokti, kodėl trys pareigūnai tiesiog stovėjo šalia, kai jų kolega žudė G.Floydą, turime vaizdus, kuriuos telefonais nufilmavo liudytojai, prašę pareigūnų leisti G.Floydui atsistoti.

Pareigūno Dereko Chauvino (kuriam buvo leista patruliuoti nepaisant prieš jį pateiktų 17 civilių skundų ir ankstesnio dalyvavimo dviejuose susišaudymuose su įtariamaisiais) byloje jo gynyba gali priklausyti nuo vaizdo įrašų, kuriuos užfiksavo jo ir kitų pareigūnų nešiotos kameros.

Nė vienas iš šių vaizdo įrašų neišgelbėjo G.Floydo gyvybės ir gali būti, kad nė vienas iš jų nepadės nuteisti jo žudiko. Pareigūnas D.Chauvinas tai žinojo.

Vaizdo įraše, kurį nufilmavo 17-metė Darnella Frazier, matosi, kaip jis nusijuokia paauglei tiesiai į akis. Jis žino, kad jį filmuoja, ir žino, kad vaizdo įrašas greičiausiai pasirodys feisbuke ir sukrės žiūrovus. Galų gale juk netoliese esančiame Šv. Pauliaus priemiestyje prieš ketverius metus pareigūnas Jeronimo Yanezas nušovė Philando Castile'ą, o P.Castile'o partneris vaizdo įrašą transliavo feisbuke. J.Yanezo policijos automobilio kamera taip pat užfiksavo septynis šūvius, kuriuos jis paleido į P.Castile'ą. Pareigūnas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir išteisintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas