Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujasis koronavirusas niekur nedings. Kokia ateitis laukia jo ir mūsų?

Koronavirusas, sukeliantis ligą COVID-19, jau susargdino daugiau nei 16,5 milijono žmonių šešiuose žemynuose. Jis siautėja net tose šalyse, kuriose iš pradžių jo nebuvo nė pėdsako. Jis atgimsta daugelyje tų šalių, kurios manė jį sėkmingai suvaldžiusios. Jei kada nors ir buvo metas, kai šį koronavirusą buvo įmanoma nuslopinti, turbūt jau pavėlavome.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Dabar atrodo, kad dėl vieno dalyko galime būti beveik tikri: šis virusas niekur nedings. Jis yra tiesiog per daug paplitęs ir per daug lengvai perduodamas. Ekspertai sako, kad labiausiai tikėtinas scenarijus yra toks, kad pandemija tam tikru metu baigsis, nes bus persirgę arba paskiepyti pakankamai žmonių, tačiau virusas, nors ir ne taip aktyviai, ir toliau plis visame pasaulyje.

Laikui bėgant, virusas išsikvėps ir išnyks. Šen bei ten protrūkiai retkarčiais vis atsinaujins. Net ir išradus labai laukiamą vakciną, virusas greičiausiai bus tik nuslopintas, bet niekada nebus visiškai išnaikintas. (Turėkite omenyje, kad egzistuoja vakcinos daugiau nei tuzinui žmones užkrečiančių virusų, tačiau tik vienas iš jų – raupų – buvo visiškai išnaikintas, ir tam prireikė 15 metų kruopščiai koordinuotų pasaulinio masto pastangų.) Gali būti, kad su šiuo virusu gyvensime visą likusį savo gyvenimą.

Žiemą visuomenės sveikatos specialistai buvo viltingiau nusiteikę dėl SARS-CoV-2, koronaviruso, sukeliančio COVID-19. SARS, kitas į jį panašus koronavirusas, buvo atsiradęs 2002 metų pabaigoje ir tuomet juo užsikrėtė daugiau nei 8000 žmonių, tačiau jis buvo išnaikintas intensyviai izoliuojant sergančiuosius, atsekant kontaktus ir taikant karantiną.

Nuo 2004 metų šio viruso tarp žmonių nebėra. Tačiau tarp SARS ir SARS-CoV-2 yra labai reikšmingų skirtumų: naujasis virusas plinta lengviau ir daugeliu atvejų yra besimptomis. Strategijos, kurios pasiteisino kovojant su SARS, yra mažiau veiksmingos, nes kai kurie žmonės, perduodantys COVID-19, net nežino, kad yra užsikrėtę. „Labai mažai tikėtina, kad prieš naująjį virusą galėsime paskelbti tokią pergalę, kokią buvome pasiekę prieš SARS“, – sako Kolumbijos universiteto epidemiologas Stephenas Morse'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas