Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„New Scientist“: ne, paaugliai nėra priklausomi nuo išmaniųjų telefonų

Atrodo, kad žurnalistai negali atsispirti antraštėms, skelbiančioms, kad ekranai griauna vaikų gyvenimą, tačiau įrodymai menki, sako Clare Wilson.
Mergina ir išmanieji telefonai
Mergina ir išmanieji telefonai / 123RF.com nuotr.

Pažįstate paauglį? Tikėtina, kad jis turės telefoną, o tai kelia didelį pavojų jo psichinei sveikatai. Bent jau tokį įspūdį sudaro antraštės, teigiančios, kad kas ketvirtas paauglys yra priklausomas nuo išmaniųjų telefonų.

Šis teiginys pagrįstas tyrimu, kuriuo nustatyta, kad 23 proc. paauglių nuolat naudojasi savo telefonais ir tai jiems kelia įvairių elgesio sutrikimų. Pranešime spaudai teigiama, kad tai „atitiko priklausomybės apibrėžimo kriterijus”. Tyrimu taip pat nustatyta, kad itin dažnai telefonu besinaudojantys žmonės tris kartus dažniau praneša apie depresijos, nerimo pojūtį arba apie miego sutrikimus. Išvada neginčijama: išmanieji telefonai kelia mūsų vaikams psichinės sveikatos problemų (BMC Psychiatry).

Tačiau abejotina, ar kas nors gali būti priklausomas nuo savo telefono – nesvarbu, naudojasi juo naršymui po internetą ar žaidimams žaisti. Kai kurie mokslininkai teigia, kad tai vis dėlto įmanoma, o kiti mano, kad šiame kontekste vartoti terminą „priklausomybė“ – netikslu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento