Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pandemijos niokojo ir Antikos pasaulį – senovės istoriko įžvalgos, kurios tinka ir šiandienai

Buvo klestėjimo metas, o tada lyg perkūnas iš giedro dangaus užgriuvo baisiausios nelaimės. Epidemija smogė galingiausiai pasaulio tautai, niokodama jos ekonomiką ir grasindama sužlugdyti jos pilietines bei politines institucijas.
Nacionalinio Atėnų archeologijos muziejaus eksponatas
Nacionalinio Atėnų archeologijos muziejaus eksponatas / Mika nuotr./ Unsplash nuotr.

Pasaulyje, kurį jau ir taip slėgė įtampa tarp konkuruojančių šalių ir įvairios stichinės nelaimės nuo sausrų iki bado, epidemija vis dėlto buvo „baisiausias ir daugiausia mirčių atnešęs“ įvykis.

Taip prasidėjo 430-ųjų metų prieš Kristų vasara. Kaip „Peloponeso karo istorijoje“ pasakoja graikų istorikas Tukididas, „maras pirmiausia pasirodė tarp atėniečių“.

Wikipedia commons nuotr./Tukidido biustas
Wikipedia commons nuotr./Tukidido biustas

Nors nuo to laiko, kai Tukididas parašė tuos žodžius, prabėgo du su puse tūkstantmečio, jo pasakojimas arba „tyrimas“ stipriai rezonuoja. Tai išgirdęs senovės istorikas nenustebtų, mat pats teigė, kad rašo „veikalą visiems laikams“. O tarptautinių santykių teoretikai, be kita ko, sutinka su šiuo teiginiu.

Susižavėti šiuo, rodos, itin objektyvaus ir beaistrio įvykių aprašymo ir priežasčių diagnozavimo mokslininkai giria jį ne tik kaip istorijos tėvą, bet ir kaip daugelio realizmo atmainų tėvą – nuo klasikinio realizmo, neorealizmo iki įžeidžiančiojo realizmo (angl. offensive realism).

Tukididas buvo ne tiek teoretikas, kiek moralistas.

Tiesą sakant, Tukididas buvo ne tiek teoretikas, kiek moralistas. Tarptautinę dinamiką jis analizavo ne daugiau nei Sofoklis skirtingų kartų santykių dinamiką. Abu šie rašytojai, patyrę marą ir rašę apie jį, tyrinėjo žmogaus būseną. Galimai tai ir suformulavo tam tikrą moralą.

Sofoklis analizavo Edipo atsaką į marą Tėbuose, o Tukididas – atėniečių reakciją į marą jų pačių mieste. Kartais girdami, o kartais smerkdami pastarieji tyrė tam tikrų veiksmų moralines implikacijas. Jei Tukididas buvo teisus, teigdamas, kad „žmogiškųjų dalykų eiga“ niekada nesikeičia, jo su maru susiję pamokymai ano meto žmonėms gali praversti ir mums.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas