Kad suprastume kodėl, žvilgtelėkime, ką naujausi mokslo tyrimai nustatė apie COVID-19 plitimą. Oficiali Pasaulio sveikatos organizacijos pozicija nuo pat pandemijos pradžios buvo ta, kad koronavirusą dažniausiai platina lašeliai, kuriuos paskleidžiame į aplinką kalbėdami, čiaudėdami ar kosėdami. Tačiau jau keletą mėnesių įrodymai rodo, kad aerozolio dalelės, kurios yra mažesnės už lašelius ir gali likti pakibusios ore kaip dūmai, yra reikšmingas infekcijų plitimo būdas – gal net pagrindinis. Tai paaiškintų, kodėl bene kiekvienas užregistruotas koronaviruso protrūkis prasidėjo uždarose patalpose.
Deja, didelė dalis visuomenės vis dar nepaiso patarimų. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) tik neseniai pradėjo pripažinti viruso plitimo oru galimybę, o daugelis šalių jos nemini savo oficialiose saugaus elgesio rekomendacijose. Todėl daugelis restoranų vis dar dirba vadovaudamiesi patarimais, kurie paprasčiausiai neatspindi naujausių mokslo atradimų – kavinių ir restoranų darbuotojai kaip apsėsti valo paviršius, dėvi skydelius (kurie neapsaugo nuo aerozolių) ir tarp stalų stato plastikines pertvarėles. Kai kurios iš šių priemonių gali būti kažkiek naudingos, tačiau jos dažniausiai tėra „pandemijos teatras“ – pakeitimai, kurie suteikia saugumo iliuziją, tačiau realiai menkai teapsaugo.
Kodėl būtent restoranai yra tokie pavojingi?