Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Spekuliantai ėmėsi žaisti būsto rezervacijomis, tačiau tam siekiama užkirsti kelią

Butų prekybai šturmuojant aukštumas atkuto spekuliantai. Jei prieš krizę dalis žmonių spekuliuodavo nekilnojamuoju turtu jį perkant ir parduodant, tai dabar užtenka rezervacijų. Nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad tokie asmenys gali išpūsti ką tik pastatytų butų kainas, todėl plėtotojai stengiasi tokiems spekuliantams užkirsti kelią.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

15min rašė, kad nekilnojamojo turto plėtotojai dažnai parduoda butus daugiabučiuose, kuriems statyti dar neturi leidimo. Iš potencialių pirkėjų paimamas rezervacinis mokestis, o vėliau jie kviečiami pasirašyti notarines sutartis. Ekspertų teigimu, praktika nėra nauja ir ji yra sveika.

PLAČIAU SKAITYKITE: Parduodami butai be statybos leidimo: kodėl ir ką pirkėjui reikia žinoti?

Tačiau, regis, atsirado gudruolių, kurie sumanė iš tokios praktikos pasipelnyti. Bendrovės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis 15min pasakojo pastebėjęs, kad rinkoje atsirado tokiomis rezervacijomis spekuliuojančių žmonių.

„Nekilnojamasis turtas, iš vienos pusės, yra ta sritis, kurią kiekvienas iš mūsų suprantame. Iš kitos pusės, šiek tiek ilgiau joje pabuvus, turi pakankamai nemažą pranašumą prieš kitus, nes geriau atpažįsti geresnį išplanavimą, pusę, didesnį potencialą“, – aiškino jis.

Vystytojus tokia situacija užliūliuoja: nežinom, kiek tiksliai yra žmonių, kurie daro būtent tokias investicijas, – sakė Š.Tarutis.

Užsidirba iš rezervacijų

Kaip viskas vyksta? Š.Taručio teigimu, tokių spekuliantų taikiniu tampa vystytojai, kurie siūlo sąlyginai nedideles rezervacijas. Pirminėje projektų stadijoje šie žmonės ateina pas plėtotojus ir rezervuoja ne vieną, o kokius 10–15 būstų iškart. Vėliau, kuomet reikia pasirašyti notarines sutartis, į susitikimą ateina jau kitas asmuo, kuriam spekuliantas perleido savo rezervaciją.

„Šiandien pirminėje rinkoje kainos auga maždaug 7–8 proc. Jeigu projektavimo pradžioje iš brėžinių rezervuoju būstą už 500 eurų, o jo vertė, pavyzdžiui, 100 tūkst. eurų, tai po metų, tikėtina, mano turto vertė sieks apie 107 tūkst. eurų.

Spekuliantai, tarkim, investuoja 5 tūkst. eurų ir rezervuoja 10 butų. Palaiko metus ir pradeda pardavinėti butą su gera rezervacija. Tikėtina, kad per tą laiką butas pabrango 7 tūkst., o spekuliantas jį pasiūlo nusipirkti, pavyzdžiui, už 103 tūkst. Jis siūlo perimti gerą butą už gerą kainą, bet paprašo 3 tūkst. eurų komisinio mokesčio ir tokiu būdu gauna 6–7 kartus didesnę grąžą nuo vieno buto“, – sistemą paaiškino Š.Tarutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas