Nė vienas kulinaras, ruošdamas salotas, neišsivers be alyvų aliejaus. Tai idealus ir nepakeičiamas šio patiekalo priedas. Turbūt nereikia ir priminti, kad šalto spaudimo aliejai laikomi geriausiais salotų draugais. Kokybiškas alyvų aliejus puikiai sutaria su visais į porą siūlomais kompanionais užpilui: garstyčiomis, krienais, medumi, citrina bei jogurtu. Pristigusiems minčių ir kūrybinio polėkio salotų užpilo modeliavimui, siūlome išmėginti šį alyvų aliejaus pagrindu ruošiamą derinį.
Peletrūno acto ir dižono garstyčių užpilas
Jums reikės:
– 1 valg. šaukšto peletrūno acto (jį pasigaminsite į mėgstamą vyno acto buteliuką įmerkę ryšelį peletrūno ir palikę jį ten kelioms savaitėms);
– 1 valg. šaukšto Dižono garstyčių;
– 4 valg. šaukštų alyvų aliejaus.
Sumaišykite visas sudedamąsias dalis ir užpilkite ant salotų.
Naujo skonio salotoms galite įpūsti jų pagardinimui pasirinkę vyno actą. Nuo neatmenamų laikų kulinarijoje naudojamas actas į patiekalus įneša aštrumo, malonaus rūgštumo bei vos juntamo vyno aromato. Iš rauginamo vyno gaminamas actas būna dviejų rūšių: raudonasis ir baltasis. Pastarasis pasižymi švelnesniu skoniu, todėl ypač gerai dera su įvairių rūšių salotomis. Šviežio skonio paieškoms įkvėps be šios sudedamosios dalies sunkiai įsivaizduojamas svogūninis užpilas.
Svogūninis užpilas
Jums reikės:
– 1 didelio raudonojo svogūno;
– 200 ml alyvų aliejaus;
– 50 ml vyno acto.
Smulkiai supjaustytą svogūną su šlakeliu aliejaus pakepinkite keptuvėje ant mažos ugnies kol suminkštės.
Nukaiskite keptuvę ir įmaišykite likusias sudedamąsias dalis – alyvų aliejų bei vyno actą.
Palikite viską pastovėti mažiausiai 10 minučių, kad svogūno aromatas įsigertų į užpilą.
Pilkite jį ant salotų ir skanaukite!