Įdarui:
1 stiklinės grietinėlės;
250 g šokolado (kakavos kiekis iki 65%);
2 kiaušinių 2;
1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
druskos
Glajui:
50 g šokolado drožlių;
1 valg. šaukšt. vandens;
2 valg. šaukšt. grietinėlės;
1 arbat. šaukšt. šviesaus kukurūzų sirupo;
Padui:
9 vnt. šokoladinių sausainių (puikiai tinka „Selga“);
5 valg. šaukšt. nesūdyto sviesto;
50 g cukraus
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite padą: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Susmulkinkite sausainius kuo smulkiau, kad gautųsi beveik kaip miltai. Sumaišykite juos su 5 šaukštais nesūdyto ištirpinto sviesto ir cukrumi. Paruoštą mišinį tolygiai dėkite į torto kepimo skardą. Viską gerai suslėkite.
2. Kepkite padą, kol sukietės, tai užtruks apie 10 minučių. Tuomet palikite 15 – 20 minučių atvėsti.
3. Laikas ruošti įdarą: užvirinkite grietinėlę ir užpilkite ją ant 250 g šokolado. Palikite 5 minutėms ir švelniai sumaišykite. Šokoladas turi ištirpti.
4. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, vanilę ir žiupsnelį druskos. Tuomet plakinį supilkite į grietinėlės ir šokolado masę.
5. Supilkite įdarą ant atvėsusio pagrindo ir kepkite, kol sukietės 3 cm įdaro paviršiaus (matuojant nuo krašto), centras turi būti virpantis – nesukietėjęs. Kepimas turėtų užtrukti 20 – 25 minutes (vėsdama masė sukietės tiek, kiek būtina). Išėmę kepinį iš orkaitės, palikite jį valandai atvėsti.
6. Pagaminkite glajų: užvirinkite grietinėlę, nuimkite nuo ugnies. Įmaišykite šokoladą, tuomet kukurūzų sirupą (jį galima pakeisti skystu natūraliu arba dirbtiniu medumi) ir pabaigoje šiltą vandenį.
7. Supilkite glajų ant pyrago, judindami pyragą išsklaidykite glajų ir palikite 1 valandai, kad sustingtų.
Pastaba: tartą galima gaminti be glajaus. Ji skaniausia tą pačią dieną, bet galima pasigaminti diena anksčiau, tik patartina laikyti vėsioje vietoje.
Receptą atsiuntė Agnė
(foto) Šokoladinis pyragas – visų smaližių svajonė, nustebinsianti intensyviu skoniu. 123rf.com nuotr.