Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niekada nenusibostančios bulvės

Kad ir kokios šalies virtuvei atiduotų pirmenybę, daugelis lietuvių su malonumu kerta šaltibarčius su šviežiomis bulvėmis ar skanauja purios bulvių košės. Jei tik jausite saiką, bulvėmis galite mėgautis kone kasdien, juolab, kad jų paruošimų būdų – begalė.
Virtos ar orkaitėje keptos bulvės nebus tokios kaloringos, kaip skrudintos riebaluose.
Virtos ar orkaitėje keptos bulvės nebus tokios kaloringos, kaip skrudintos riebaluose. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Receptai Bulvės

Angliavandeniai, baltymai, nemažai vitaminų – visu tuo gali pasigirti daržovė, be kurios sunkiai įsivaizduojamas lietuviškas stalas. Negana to, su mėsa, žuvimi bei įvairiomis daržovėmis puikiai sutarianti bulvė yra vienas iš pigiausių maisto produktų.

Nemažai gydomųjų savybių turinčios bulvės rekomenduojamos ir nuo rėmens problemų kenčiantiems žmonėms.

Gydo negalavimus

Bulvėse slepiasi daug angliavandenių, o šiuose yra krakmolo, kuris padeda užklupus virškinimo sutrikimams. Panorote išvalyti organizmą ir pasidaryti kelias iškrovos dienas? Viena iš dietų siūlo tris dienas misti vien bulvėmis su lupenomis, užsikandant agurkėliais iš sodo. Sakote, kad nuo bulvių storėjama? Bet juk viskas priklauso nuo to, kokiu būdu bulvės ruošiamos. 100 g virtų bulvių turi 80 kalorijų, o štai aliejuje keptose jų beveik dvigubai daugiau – net 157.

Nemažai gydomųjų savybių turinčios bulvės rekomenduojamos ir nuo rėmens problemų kenčiantiems žmonėms. Jiems siūloma į dienos valgiaraštį įtraukti vieną stiklinę smulkiai sutarkuotų bulvių sulčių, į jas įlašinus šlakelį šviežių citrinos sulčių.

Kaip skaniai paruošti bulves?

Bulvėse, kurios verdamos su lupenomis, išlieka daugiausiai maistingųjų medžiagų – krakmolo, kalio, vitamino C ir kitų. Į karštą vandenį bulves metame nepjaustytas ir verdame 15–20 minučių, kol suminkštės, bet ir neištiš į košę. Tačiau virtų bulvių amžinai nevalgysi. Jei nusprendėte išsikepti dailiai apskrudusių bulvyčių, tačiau nenorite naudoti daug aliejaus, darykite tai orkaitėje. Nuskuskite ir supjaustykite bulves į keturias dalis, sumeskite jas į verdantį vandenį ir pavirkite 15 minučių. Tuomet sudėkite į skardą, įmeskite gabalėlį sviesto, užberkite prieskonių, pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol apskrus.

Patarimai

Jei nenorite, kad bulvių odelė sutrūkinėtų, prieš mesdami jas į puodą keliose vietose subadykite šakute;

Keptos bulvės bus traškios bei gražiai apskrudusios, jei prieš kepdami jas apibarstysite miltais;

Ypatingo skonio bulvių košei galite suteikti, pagardinę ją kepintais svogūnais ir sezamo sėklomis;

Senesnės bulvės nepajuos, jei į verdantį vandenį įpilsite kelis šaukštus pieno;

Norėdami, kad bulvės greičiau išvirtų, į puodą įdėkite gabalėlį sviesto.

Receptas

Pikantiška bulvių košė su keptais česnakais

Jums reikės:

1 galvutės česnako;
1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
7-8 didelių bulvių;
1 valg. šaukšt. sviesto;
100 ml „Šeimininkės“ pieno;
druskos;
svogūnų laiškų

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nupjaukite česnako galvutės viršūnę (maždaug 5 mm). Guldykite česnaką ant gabalėlio folijos, aplaistykite alyvuogių aliejumi ir suvyniokite. Kepkite apie 30 min., kol česnakas visiškai suminkštės. Leiskite atvėsti ir išspauskite iškepusio česnako masę iš skiltelių.

2. Kol kepa česnakas, išvirkite bulves ir paruoškite košę, skanindami ją sviestu, karštu pienu ir druska.

3. Švelniai įmaišykite į košę keptą česnaką, apibarstykite smulkiai pjaustytais svogūno laiškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs