Geras pavyzdys būtų kiaušinienė ar omletas su pačiais įvairiausiais priedais, tačiau šįkart pasiūlysime desertą – tai pyragas, vadinamas „Galette“, kurio tešla ruošiama labai paprastai, o įdarai gali keistis pagal jūsų skonį ir sezono siūlomas galimybes.
Tešlai jums reikės:
– 270 ml miltų;
– 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
– 1 arbat. šaukšt. cukraus
– 110 g atšaldyto sviesto;
– 3 valg. šaukšt. šalto vandens
– 1 kiaušinio aptepimui
Gaminimas:
1. Dubenyje gerai sumaišykite miltus, sviestą ir druską.
2. Sudėkite stambiais gabalėliais pjaustytą sviestą ir trinkite mišinį tarp pirštų, kol viskas virs rupiais trupiniais. Svarbu, kad sviestas nepradėtų tirpti, tad darbuokitės mikliai.
3. Supilkite vandenį ir greitai suminkykite apvalų rutulį, jei reikia, įpilkite dar šaukštą vandens. Dėkite tešlos rutulį į plastikinį maišelį ir palikite jį šaldytuve ne mažiau, kaip valandai.
4. Pabarstykite kepimo skardą miltais ir išplokite tešlą iki plono (0,5-0,7 mm) apvalaus blyno. Dėkite į šio blyno vidurį įdarą, palikdami apie 2 cm kraštus. Sudėję įdarą, užlenkite kraštus, palikdami atvirą vidurį. Kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.
5. Kepkite pyragą 180 laipsnių orkaitėje apie 25 min. Pyragas bus iškepęs, kai tešla taps tamsiai auksinės spalvos. Patiekite kiek atvėsusį, nes karštas kepinys labai trapus.
Įdarai:
– Persikų įdaras: 2-3 plonomis riekelėmis pjaustytus persikus sumaišykite su 2 šaukštais rudojo cukraus, įmaišykite šiek tiek plėšytų mėtų lapelių.
– Slyvų įdaras: 12-15 slyvų perpjaukite perpus, išimkite kauliukus, sumaišykite su 2-3 šaukštais rudojo cukraus ir žiupsneliu cinamono bei malto kardamono.
– Mėlynių įdaras: 2-3 dideles saujas mėlynių sumaišykite su 2 šaukštais rudojo cukraus ir žiupsneliu cinamono.
– Moliūgų įdaras: stambia „burokine“ tarka sutarkuokite riekę moliūgo, gerai sumaišykite su 2 šaukštais rudojo cukraus ir žiupsniu cinamono.