Pasirodo, sotumo jausmui įtakos gali turėti vietos, kurioje įprastai valgote, ir indų spalva. Skamba gal ir ne visai įtikinimai, tačiau psichologų ir dietologų nuomone, spalvos išties turi galios. Specialistų teigimu, iš visos spalvų paletės palankiausiai apetitą veikia mėlyna spalva. Norintiems susiturėti nuo vieno kito gardesnio kąsnelio ir bent šiek tiek pažaboti alkį, patariama valgyti iš mėlynos spalvos lėkščių. Maža to, pabandykite įprastą šaldytuvo lemputę pakeisti į mėlyną šviesą skleidžiančią lemputę ir stebėti organizmo reakciją.
Mėlynų produktų ne tiek ir daug
Havajų universiteto studentai po paskaitų kurso apie spalvas netgi pabandė dažyti maisto produktus mėlynai. Jie gamino musubi (konservuota kiauliena skardinėse, dažniausiai patiekiama su keptais ryžiais, – aut. past.), o į ryžius išmaišė specialaus mėlyno maisto dažiklio. Paslaptis paprasta: gamtoje esti ne tiek jau daug mėlynos spalvos maisto produktų (panašų atspalvį turi lapiniai kopūstai, kai kurios bulvių rūšys ir, žinoma, mėlynės). Tačiau racionas išties siauras, todėl mes tiesiog neturime automatinio apetito atsako į mėlyną spalvą.
Visgi mėlynos turėtų vengti žmonės, turintys polinkį į depresiją, jautriai reaguojantys į aplinką, nes ji neretai sukelia liūdesį. Teigiama, kad tokie žmonės dažnai liūdesį malšina maistu, tad mėlyna tiesiog atimtų iš jų bet kokį norą pasisotinti. Mokslininkų teigimu, sodrios ir kai kurios šiltos spalvos – geltona, oranžinė, raudona, šviesiai ruda – stimuliuoja jutimo organus ir nervų sistemą, sukeldamos alkio jausmą. Pasak psichologų, oranžinės ar geltonos spalvos dubenėlyje pateiktas maistas valgančiajam atrodo kur kas skanesnis, nei baltos spalvos induose.Geltona, oranžinė, raudona, šviesiai ruda stimuliuoja jutimo organus ir nervų sistemą, sukeldamos alkio jausmą.
Apetitą keliančios spalvos
Pastebima, kad kavinės bei restoranai neretai naudoja šias spalvas savo interjerui ar valgiaraščiams. Oranžinė spalva ir namų virtuvėje sukelia apetitą, o mėlyna, priešingai, mažina alkį. Balta spalva yra tiesiog neutrali, ji neturi ryškaus poveikio mūsų apetitui. Besilaikantiems dietos ir siekiantiems numesti svorio patariama valgyti ne tik iš mėlynų, bet ir iš juodų ar bent jau tamsių atspalvių indų. Pastarieji nesąmoningai malšina apetitą, atbaido nuo maisto.
Galiausiai patariama nepamiršti žymiojo posakio: „Pusryčius suvalgyk pats, pietumis dalinkis, o vakarienę – atiduok! “ Vadovaujantis šia išmintimi, psichologai ragina ryte valgyti iš ryškių, o vakare iš tamsių indų.