Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės, šaldytuvas nėra tinkamiausia vieta duonai laikyti.
„Duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta. Šviežioje duonoje yra apie 40–50 proc. drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0 - + 2 laipsnių temperatūroje“, – teigia V. Jarošienė.
Specialistės teigimu, duonos gaminius rekomenduojama laikyti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kambario temperatūroje (+ 18 laipsnių), ir suvartoti per 4 dienas.
„Geriausia duoną laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti, dažnai plauti, gerai išdžiovinti“, – sako V.Jarošienė.
Duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta. Šviežioje duonoje yra apie 40–50 proc. drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0 - + 2 laipsnių temperatūroje.
Įdomu, jog tyrime dalyvavę 25–34 metų respondentai žymiai rečiau duoną laiko duoninėje nei kitoms amžiaus grupėms priklausantys gyventojai.
Nesusituokę asmenys palyginti su kitų šeimyninės padėties grupių atstovais dažniausiai duoną laiko ant stalo ar lentynos, tuo tarpu šeimose gyvenantys respondentai čia duoną laiko rečiausiai.
Rajonų centrų gyventojai dažniau yra linkę duoną laikyti šaldytuve, tuo tarpu didmiesčių gyventojai šaldytuve duoną laiko rečiausiai ir pirmenybę skiria duonos laikymui ant lentynos ar stalo.
„Fazer Lietuva“ užsakymu reprezentatyvų visos Lietuvos gyventojų tyrimą balandžio mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Rait“.