Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adaptuojamės prie rudens

Pilkas dangus, trumpos dienos... Artėjant rudeniui tampa vis liūdniau prabėgusios vasaros, vis lengviau krentame į nostalgiją ir menamą depresiją.
Išmokite džiaugtis rudeniu
Išmokite džiaugtis rudeniu / Flickr.com

Bet koks prisiderinimas prie naujojo sezono – organizmui sukelia stresą: atsiranda nuovargis, padidėja dirglumas ir mieguistumas. O štai ir patarimai, kad išliktumėte žvalūs bet kuriuo metu!

Daugiau judėkite

Bet koks fizinis krūvis rudenį (rytinė mankšta, vaikščiojimas, plaukiojimas, bėgiojimas) gerina savijautą, užpildo organizmą deguonimi. Todėl daugiau vaikščiokite – bent vienos valandos lauke (net ir lietingu oru) jums pakaks, kad pasikrautumėte savo baterijas. Po pasivaikščiojimo pasijusite žvalūs ir atsipalaidavę.

Išnaudokite medžių energiją. Gyvybinį tonusą kelia buvimas šalia klevo, liepos, ąžuolo, beržo, pušies ar eglės – tikrai tokių rasite net ir miesto centre. Atsistokite prie medžio iš pietinės pusės, užmerkite akis, apkabinkite medžio kamieną 3-4  minutėms. Kvėpuokite ramiai ir lygiai – net nepajusite, kaip visos negandos išgaruos.

Balansas jūsų lėkštėje

Dietologai tvirtina: jei norite rudenį išlikti geros formos, nereikėtų persivalgyti pietų metu. Po sočių pietų, pilnų angliavandenių, pasijusite mieguisti ir tingūs.

Tačiau tai nereiškia, kad reikia praleisti maitinimąsi. Net jei nesate alkani, užkąskite bent šviežių vaisių arba išgerkite saldžios arbatos su citrina – taip atstatysite cukraus kiekį kraujyje, nes nuo to priklauso jūsų fizinis ir protinis aktyvumas. 

Nereikėtų piktnaudžiauti kava ar stipria arbata vien dėl to, kad jums ima miegas – vargu, ar pasieksite teigiamo rezultato. Greičiau priaugsite nereikalingų kilogramų, kurių ne itin lengva atsikratyti.

Rudeniniai vitaminai

Rudenį mus lydi dažna nuotaikų kaita, greitai nuvargstame, esame išsiblaškę, o tai gali reikšti, kad jums trūksta vitaminų.

  • Vitaminas B1. Jis stimuliuoja nervinę veiklą, leidžia susikaupti, šalina įtampą ir nerimą.
  • Vitaminas B6. Tai gliukozės šaltinis, kurios trūksta nervinėms ląstelėms.
  • Kalis. Teigiamai veikia širdies veiklą.
  • Vitaminas C. Aktyvina veiklumą, kelia darbingumą, be to, šalina nervinę įtampą ir stiprina imuninę sistemą.
  • Magnis. Ramina organizmą ir garantuoja saldų miegą.

Sveikas maistas + teisingas vitaminų kompleksas – ir jūs nesužinosite, kas yra rudeninė depresija.

Kovok su alergija nuo šalčio

Tiems, kurie kenčia nuo rudeninės alergijos, išties nėra lengva. Alergija aštrėja ir neleidžia ramiai gyventi. Žinoma, tai gali būti susiję ir su įvairiais negalavimais, pavyzdžiui, plaučiais, kepenimis ar širdimi. Tačiau atminkite, jog kas 12 metų organizmas energetiškai persitvarko, tad tikėtina, jog bet kokia alergijos forma taip pat gali dingti.

Įtikinkite save

Gydytojai rekomenduoja gydytis padedant pasąmonei. Iš pradžių jums reikia nugalėti šalčio baimę, po to, vis kartoti frazę: „Man patinka šaltis ir jis teigiamai mane veikia!“

Užsirašykite šią frazę ir lįsdami po vėsiu rytiniu dušu įtikinkite save, jog tai karšto vandens srovė. Jei atliekate mankštą (o reikėtų tai daryti), būtinai išvėdinkite kambarį.

Atsargiai su vaistais

Kai kurios priemonės nuo peršalimo (sirupai, mikstūros ir kt.) gali sukelti mieguistumą. Todėl nereikėtų piktnaudžiauti medicininiais preparatais. Juk jūs norite geros nuotaikos, o ne niurzgančio rudens?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito