Kalti genai
Kodėl vieni žiaukčioja nuo cigarečių dūmų, o kitiems šis dūmas „saldus ir malonus“? Pasirodo, šis įprotis ne tik socialinis, bet ir biologinis. Žmogaus organizme gali būti taip vadinamas „rūkymo genas“, glaudžiai susijęs su sutrikusia medžiagų apykaita, kuri atsakinga už nuotaikos ir elgesio reguliavimą. Šis „tabako“ genas dažniausiai sutinkamas tarp žmonių, linkusių į depresiją, nervinius išpuolius, psichologinį nestabilumą. Tarp rūkalių pasitaiko apie 70 proc. tokių žmonių.
Rūkančiųjų vaikai yra padidintos rizikos zonoje, ypač jei rūko abu tėvai. Pati sudėtingiausia nikotino priklausomybės forma – psichosomatinė – ypač sunkiai išgydoma.
Dar pavojingiau, jei moteris rūko būdama nėščia. Ji ne tik žaloja savo dar negimusį kūdikį, bet ir pratina jį prie nikotino. Psichosomatinė forma gali pasireikšti ir jauname, ir vyresniame amžiuje.
Pagalba: laikina ir visam laikui?
Nikotinas – universalus adaptogenas, padedantis prisiderinti prie pačių įvairiausių situacijų. Todėl kiekvienas rūkantis turi pasiteisinimą, kodėl jis rūko. Vieni rūko, kad geriau miegotų, kiti – kad greičiau prisižadintų. Vieniems reikia pagreitinti maisto virškinimą, kitiems cigaretė padeda nusiraminti.
Tačiau, kaip adaptogenas nikotinas veikia tik iš pradžių. Vėliau, kai prie jo priprantama, nikotinas nepadeda išspręsti nei vienos užduoties, o tik kenkia organizmui. Ir tikrai yra ne vienas metodas išgyventi sudėtingas gyvenimo situacijas nerūkant. Egzistuoja efektyvūs psichologiniai adaptacijos ir reabilitacijos metodai.
Dauguma žmonių meta rūkyti savarankiškai, kitiems reikia kramtomosios gumos ar pleistrų. Galima gerti homeopatinius vaistus, vitaminus. Efektyviai galima mesti rūkyti pradėjus sportuoti ir grūdinant organizmą. Be to, visuomet galima kreiptis ir į narkologą.
Forma ir turinys
Galima išskirti tris pagrindines klinikines priklausomybės nuo rūkymo formas. Jos priklauso nuo to, kaip žmogus pirmą kartą reagavo į užtrauktą cigaretę.
Pirmoji forma – hiperaktyvi. Taip į cigaretes reaguoja maždaug 10-15 proc. žmonių. Pirmąkart įkvėpus tabako dūmo, jie jaučia nemalonius fizinius pojūčius: galvos svaigimą ir skausmą, pykinimą, kartais – vėmimą, taip pat psichologinius pojūčius (baimės jausmą, nerimą). Tai palankiausia rūkančiųjų grupė, kadangi būtent šie 10-15 proc. nesėkmingai pradėjusiųjų rūkyti, daugiau niekada to nedaro.
Antroji, paplitusi labiausiai – apie 70 proc. – pirmojo rūkymo metu skirtingai reaguoja į patį veiksmą. Jie taip pat gali jausti nemalonius pojūčius, tačiau tuo pat metu jie pajunta malonius jausmus: ramybę, atsipalaidavimą, dvasinį komfortą, psichologinę apsaugą. Ši kategorija anksčiau ar vėliau vėl nori patirti šiuos malonius pojūčius. Ir dažniausiai jie patiria priklausomybę nuo tabako.
Trečioji forma – abejingieji. Tai 10-15 proc. žmonių, kurie turi pačią sunkiausią priklausomybės formą. Jie nuo pirmos cigaretės nepajunta jokio fizinio diskomforto ir daro tai natūraliai, lyg būtų rūkę visą gyvenimą.
Išvados tokios: pirmosios grupės žmonės, ko gero, niekada nerūkys, antrosios – vėl ir vėl norės grįžti prie rūkymo, o trečiosios kategorijos žmonės taps užkietėję rūkaliai.
Laikas atsisveikinti
Varginanti trauka tabakui tęsiasi nuo dviejų savaičių iki mėnesio. Tai pats sunkiausias periodas. Pilnas organizmo išsivalymas nuo nikotino užims nuo 6 mėnesių iki metų. Būkite pasirengę, kad pagundų sulauksite visur ir visada. Juk priklausomybė nuo rūkymo – tai ne šiaip žalingas įprotis, bet chroniškas susirgimas. Pati pagrindinė klaida – jei „nutrūkote“, kaltinti save, jog neturite valios. Paprasčiausiai pradėkite iš naujo.
Tuo metu, kai atsisveikinate su cigaretėmis maistas turi būti lengvas, jame turi būti daug vitaminų, daug citrusinių vaisių, t.y. askorbo rūgšties. Daugiau valgykite žalių daržovių – kopūstų, salotų ir kt. Nikotinas – mūsų natūralaus apetito blokatorius.
Kai žmogus meta rūkyti, jis visų pirma nori valgyti didelio kaloringumo, greitai įsisavinamą maistą, ypač saldumynus. Tačiau būtent tokių produktų ir reikia vengti. Gerkite šviežiais spaustas sultis, valgyti vaisius ir maistą, apšlakstyta rūgštimi, pavyzdžiui, citrinos sultimis. Tai leis sumažinti saldumynų poreikį.
Bulvinių šeimos daržovės – bulvės, pomidorai, baklažanai, paprika – turtingos nikotino rūgštimi, kurio deficitą ir jaučia žmogus, metęs rūkyti. Todėl šios daržovės tiesiog būtinos jūsų meniu. Kai norite užsirūkyti, sučiulpkite becukrį ledinuką ar sukramtykite kramtomą gumą.
Mintis nukreips ir kita veikla: knygų skaitymas, kryžiažodžių sprendimas, filmai. Susigalvokite kokį nors pomėgį, kuris atitrauktų jūsų dėmesį nuo rūkymo.