Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrai taip pat turi gyventi aktyviai

Kaip dažnai mes girdime: „Tikrų vyrų nebeliko!“ Mokslininkai taip pat muša pavojaus varpais ir teigia, kad vyrų mažėja: jie vidutiniškai gyvena 10 metų trumpiau nei moterys. Kas kaltas?
Vyriška sveikata taip pat yra svarbi
Vyriška sveikata taip pat yra svarbi / Flickr.com

Mažėja testosteronas

Sėdimas darbas, važinėjimas automobiliu, televizoriaus žiūrėjimas atsigulus – visa tai sudaro neaktyvų gyvenimo būdą, kuris skatina papildomų kilogramų atsiradimą ir, žinoma, antsvorį. O štai mokslininkai dar patvirtino, kad didėjant vyro kūno masei staiga krenta hormono testosterono lygis.

Testosteronas – pagrindinis vyriškas hormonas, kuris formuoja antrinius lytinius požymius ir netgi vyrišką elgesį. Net 40 proc. nutukusių vyrų testosterono lygis yra kritęs.

Jei jūsų talija viršija 100 centimetrų, reiktų sunerimti. Visų pirma, tai kenkia dubens kraujotakai, antra, poodiniai riebalai traukia į save testosteroną.

Sulėtėjusi dubens kraujotaka neigiamai veikia ne tik testosterono lygį, bet ir mažina vyrišką potenciją. Prancūzų mokslininkai įrodė, kad storuliai problemų su erekcija turi 2,5 kartų dažniau nei normalaus svorio žmonės.

Didėja testosteronas

Jei norite, kad ilgai išliktumėte tikru vyru – judėkite. Ir kuo daugiau.

Kodėl gi judėjimas toks svarbus vyrams? Judesys – tai kraujotakos aktyvinimas, antinksčių ir dubens organų darbo gerinimas, taip pat prostatos profilaktika.

Atlikite fizinių pratimų šiek tiek daugiau nei įprastai, nebijokite fizinio krūvio, daugiau bėgiokite, vaikščiokite – ir jau per keletą savaičių pajusite skirtumą.

Kaip reikia judėti?

Specialistai rekomenduoja šiuolaikiniam vyrui mažiausiai tris kartus per savaitę „nusivilkti šlapius marškinėlius“, t.y. reguliariai užsiimti kardiotreniruotėmis: bėgioti, greitai vaikščioti, važinėti dviračiu arba slidinėti.

Deja, be kardiotreniruočių vyrišką sveikatą išlaikyti gana sudėtinga ir kai kuriais atvejais neįmanoma. Net jei vyras nusprendė užsiimti jėgos sportu, pamiršti širdies ir kraujagyslių sistemos negalima – tik treniruodami širdį gerinsite savijautą, jusite energijos antplūdį, didės testosterono lygis.

Kur sportuoti?

Sportuokite gryname ore. Juk kraujas aktyviau nešiojamas, prisipildęs deguonies. Tik nesuklyskite manydami, kad sportas gryname ore turi išimtis – kai yra karšta ar labai šalta. Nėra jokio pavojaus, nebent kalbame apie nudegimus ar nušalimus.

Ir visi suaugę žmonės žino: po sporto būtina keisti apatinius drabužius ir kuo dažniau skalbti sportinę aprangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas