Burokai greitai paplito po visą pasaulį ir tapo populiaria daržove. Burokas – Beta vulgaris L – dvimetis augalas užaugantis iki 50 cm. Šakniavaisio dydis, forma ir svoris gali būti labai įvairūs, žydi liepos–rugsėjo mėnesiais.
Burokai yra skirstomi į cukrinius, pašarinius ir maistinius (valgomieji burokėliai).
Gydomaisiais ir kulinariniais tikslai naudojami šio augalo lapai ir šakniavaisiai. Burokėlių sudėtyje yra: vitaminų A, B1, B2, B6, B12, C, PP, cukraus, folio, obuolių, oksalo rūgščių, daug įvairiausių mikroelementų: jodo, kalio, kalcio, natrio, mangano, vario, kobalto, ličio, geležies...
Nuo senų laikų burokėliai buvo naudojami įvairių susirgimų gydymui.
- Burokėliai yra efektyvus natūralus antiseptikas. Jie slopina virusų ir bakterijų augimą, valo kraują, gydo žaizdas, gerina odos mikrofloros būklę.
- Burokėliai rekomenduojami sergant anemija, diabetu, esant silpnumui, nutukimui, taip pat aterosklerozės ir trombozės profilaktikai. Burokėlių sultys normalizuoja kepenų veiklą, širdies ir kraujagyslių sistemą bei virškinimo trakto darbą.
- Burokėlių pagalba galima išsigydyti hemorojų.
- Burokėliai yra puiki karščiavimą mažinanti ir šlapimą varanti priemonė, padeda gydyti pirmuosius peršalimo simptomus. Peršalus reikia išgerti stiklinę burokėlių sulčių, o vėliau įtraukti juos į kasdieninį mitybos racioną.
- Sergant diabetu reikia gerti burokėlių sultis po ¼ stiklinės 3–4 kartus per dieną, o esant hipertonijai ir stenokardijai gerti po 1 valg. šaukštą 4–5 kartus per dieną.
- Rekomenduojama vartoti burokėlius onkologinių ligų profilaktikai.
- Burokėlių šakniavaisių sudėtyje esantys organiniai junginiai gali sulėtinti ligų progresavimą.
- Reguliariai valgant burokėlius didėja kraujagyslių elastingumas, ant jų sienelių nesusidaro sklerotinės plokštelės, todėl nesivysto sklerozė.