„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Erškėtuogės – vitaminų šaltinis

Imuniteto stiprinimui reikalingi vitaminai. Vaistinėse galima įsigyti specialių vitaminų kompleksų, tačiau gamtoje gausu natūralių vitaminų šaltinių, vienas iš jų – erškėtuogės. Šios mažos raudonos uogelės padidins atsparumą infekcijoms ir stresui, pagerins savijautą ir nuotaiką.
Erškėtuogės
Erškėtuogės / Flickr.com

Apie šių uogų gydomąsias savybes ir naudą organizmui žinoma jau nuo seno. Jų nuoviro duodavo gerti sužeistiems kariams ar sergantiems žmonėms. Erškėtuogės plačiai naudojamos liaudies medicinoje. Pagal vitamino C kiekį savo sudėtyje šios uogos puikuojasi pirmoje vietoje, aplenkdamos citrusinius vaisius. Erškėtuogėse gausu ir kitų naudingų medžiagų: vitaminų B1, B2, K, P, PP, karotino, tokoferolio, pektino, fosforo, kalio, geležies, vario ir mangano. Tokia turtinga vitaminais sudėtis atlieka svarbų vaidmenį organizmo procesuose – reguliuoja medžiagų apykaitą, hormonų sintezę. Erškėtuogių nuoviras, kaip multivitamininis preparatas, padeda organizmui apsisaugoti nuo infekcijų susirgimų, pasižymi tonizuojančiu poveikiu, apsaugo nuo aterosklerozės vystymosi, stimuliuoja lytinių liaukų funkcijas, stiprina kraujagysles.

Didžioji dalis vitaminų kaupiasi augalo uogose, tačiau gydomaisiais tikslais naudojami ir lapeliai, žiedeliai, netgi šaknis.

Vasarą pasirūpinę erškėtuogių atsargomis žiemą galėsite mėgautis skania ir itin naudinga arbata. Jei uogų neprisirinkote, džiovintų erškėtuogių galite įsigyti vaistinėse. Tačiau atminkite, kad ilgainiui naudingųjų medžiagų džiovintuose vaisiuose mažėja. Tad lentynėlėje 2–3 metus užsistovėjusios erškėtuogės bus kur kas mažiau vertingos nei tos, kurias surinkote ir sudžiovinote prieš kelis mėnesius.

Gėrimo iš džiovintų erškėtuogių paruošimui užpilkite vieną valgomąjį šaukštą gerai nuplautų vaisių dvejomis stiklinėmis verdančio vandens. Nuovirą reikia palaikyti ne mažiau 10 valandų. Geriausiai jį ruošti termose – patogu ir paprasta. Jei termoso neturite, indą su nuovirų reikia gerai apdengti rankšluosčiu, kad kuo ilgiau išsilaikytų šiluma. Patogiausiai būtų nuovirą išsivirti vakare, tuomet ryte jau galėsite jį gerti. Erškėtuogių nuovirą gerkite po pusę stiklinės tris kartus per dieną. Rekomenduojama jį vartoti po valgio. Šio nuoviro galite įsipilti į arbatą arba juo pakeisti rytinės kavos puodelį. Gėrimo pagardinimui galima įdėti šiek tiek džiovintų abrikosų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“