15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydomosios žolelių arbatos receptai

Augalai yra labai svarbi mūsų mitybos raciono dalis. Juk jie pagrindinis vitaminų, mineralų ir organinių rūgščių šaltinis. Apie gydomąsias žolelių savybes žmonijai žinoma jau nuo neatmenamų laikų. Gydomąsias žolelių arbatas labai lengva pasiruošti namų sąlygomis.
Arbatinukas
Arbatinukas / Henry Bush, Flickr.com

Žolelių dozavimas ruošiant arbatų receptus: kiekviena žolelių dalis pagal svorį lygi 10 gramų arba 1 desertiniam šaukšteliui, atitinkamai dvi dalys – 20 gramų arba 2 desertiniai šaukšteliai ir t.t. Paruoštas arbatas reikia gerti likus 20–30 min. iki valgio.

Arbatos apetito gerinimui. Vartojamos ne tik sužadinti apetitui, bet ir virškinimui gerinti.

  • Sumaišyti 8 dalis pelyno ir 2 dalis kraujažolės. 1 valg. šaukštą mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikti 30 min., kad pritrauktų. Nukošti. Gerti po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną.
  • Pasidaryti mišinį iš 1 dalies trilapio puplaiškio lapų, 1 dalies kraujažolės, 1 dalies pelyno. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti stikline verdančio vandens, palikti 20 min., kad pritrauktų, nukošti. Gerti po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną.

Vidurius laisvinančios arbatos. Vartojamos pilvo pūtimo atveju, taip pat kaip laisvinamieji.

  • 1 dalis pankolio vaisių, 2 dalys valerijono šaknų, 2 dalys pipirmėčių lapų. Viską sumaišyti ir 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens. Palikti pusvalandžiui, kad pritrauktų, nukošti. Rekomenduojama dozė: 2 valg. šaukštai 3–4 kartus per dieną.
  • Sumaišyti 2 dalis mėtų lapų, 2 dalis ramunėlių žiedų, 2 dalis pankolio sėklų, 1 dalį valerijono šaknų, 2 dalis kmynų sėklų. 2 valg. šaukštus šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens. Gerti po 1 stiklinę rytais ir vakarais.

Vitamininės arbatos. Tai puiki priemonė imunitetui stiprinti ir avitaminozę gydyti.

  • Sumaišyti 1 dalį erškėtuogių vaisių ir 1 dalį šermukšnių uogų. 1 valg. šaukštą mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir dar pavirti 10 min. Palikti 5 val., kad pritrauktų, nukošti. Gerti 3 kartus per dieną, laikyti šaltoje ir vėsioje vietoje.
  • Sumaišyti 2 dalis serbentų uogų ir 1 dalį erškėtuogių vaisių. Visą mišinį užvirinti ir gerti kaip arbatą.

Arbatos malšinančios kosulį. Vartojamos kaip lengvinanti atsikosėjimą priemonė.

  • Sumaišyti 1 dalį mairūno, 2 dalis mėtos lapų, 2 dalis vaistinės svilarožės šaknų. 1 valg. šaukštą šio mišinio užpilti 0,5 l verdančio vandens. Palikti 20 min., kad pritrauktų, nukošti. Gerti kas 3 val. po pusės stiklinės.
  • Sumaišyti 1 dalį pušų pumpurų, 1 dalį šalavijo lapų, 2 dalis vaistinės svilarožės šaknų, 2 dalis saldymedžio šaknų, 1 dalį anyžių vaisių. 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti 2 stiklinėse verdančio vandens, palikti 20 min., nukošti. Gerti po ¼ stiklinės kas 3 val.
  • Sumaišyti 4 dalis mėtų lapų, 3 dalis gysločių lapų, 3 dalis saldymedžio šaknų. 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti stiklinėje vandens, palikti 30 min., nukošti. Gerti kol neatvėso, po pusę stiklinės kas 3 val.
  • Sumaišyti susmulkintus šiuos ingredientus: 2 dalis tūbės žiedelių, 4 dalis mėtų lapų, 2 dalis anyžių sėklų, 8 dalis vaistinės svilarožės šaknų, 1 dalį našlaičių šaknų, 3 dalis saldymedžio šaknų. 1 valg. šaukštą šio mišinio užvirinti 2 stiklinėse vandens. Palikti pusvalandžiui, kad pritrauktų, nukošti. Vartoti po ketvirtį stiklinės kas 3 val.

Arbatos skrandžiui. Vartojamos esant skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimams.

  • Sumaišyti 3 dalis vyšnių uogų ir 2 dalis mėlynių uogų. 2 valg. šaukštus mišinio užpilti 2 stiklinėmis vandens, užvirinti ir dar pavirti 20 min., nukošti. Gerti 3 kartus per dieną.
  • Sumaišyti 3 dalis šaltalankių žievės, 2 dalis pipirmėčių lapų, 3 dalis dilgėlių lapų, 1 dalį valerijono šakniastiebių, 1 dalį ajero šakniastiebių. 2 valg. šaukštus mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir pavirti dar 10 min., nukošti. Gerti po pusę stiklinės 2 kartus per dieną.
  • Sumaišyti 2 dalis dilgėlių lapų, 2 dalis kraujažolių lapų, 3 dalis šaltalankių žievės. 2 valg. šaukštus užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir dar 20 min. pavirti. Gerti prieš miegą po pusę stiklinės.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais