Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išgyventi PMS

Būna dienų, kai jautiesi lyg sėdėdamas ne savoje lėkštėje: nuotaika ne ta, greitai pavargsti, nepatenkinta savimi ir aplinkiniais, pyksti dėl smulkmenų... Ir šios dienos kartojasi kas mėnesį!
PMS kankina apie 90 proc. visų moterų
PMS kankina apie 90 proc. visų moterų / Lies Thru a Lens, Flickr.com

Tačiau čia tu ne viena – pagal statistiką nuo tokios nuotaikų kaitos kenčia 90 proc. moterų.

Kas ir kaip

Priešmenstruacinis sindromas (PMS) – tai liguistų simptomų „puokštė“, kuriuos moteris išgyvena keletą dienų prieš menstruacijas. Tomis dienomis jaučiami nemalonūs pojūčiai pilve, tempia krūtis, kankina migrena, svaigsta galva, greitai pavargstama, norisi miegoti ir daugiau ilsėtis. O vizitinė PMS kortelė – tai amžinas badas ir noras „kažko skanaus“!

Tai kas gi vyksta? Savo negerus darbelius pradeda hormonai. Dėl padidinto moteriškų hormonų kiekio, organizmas kaupia skysčius ir tai skatina fizines bei psichologines problemas.

Kaip sau padėti?

Klysti, jei manai, jog sau padėti PMS metu neįmanoma. Yra daug būdų, kurie jei nepašalina simptomų, bent jau juos nuslopina. O juk visuomet norisi jaustis žvaliai?

Problema: skausmai pilve

Prieš mėnesines tau padės produktai, kuriuose gausu kalcio. 3-4 kartus per dieną valgyk įvairius pieno produktus: pieną, jogurtą, kefyrą, varškę ir kt. Tokiu būdu palengvinsi savo dalią ir nejausi psichologinio diskomforto. PMS metu stenkis kiek įmanoma neapkrauti savo skrandžio ir rinkis lengvai virškinamą maistą.

Problema: tynimai

Kai organizmas kaupia skysčius, gali prasidėti tynimai. Todėl dar prieš menstruacijas vertėtų atsisakyti produktų, kuriuose daug druskų: sūdyti agurkai, rūkyta žuvis ir pan. Be to, reikėtų vengti alkoholio ir cigarečių – tai viena iš priežasčių, kodėl tinstama. Nuo tynimų saugo ir įvairios žolelių arbatos.

Problema: bėrimai ant veido

Tikriausiai pastebėjai, jog prieš menstruacijas ant skruosto arba ant nosies iššoka spuogas. Ir, žinoma, visuomet prieš pasimatymą. Hormonų, deja, nepakeisi, tačiau valyti odą – kodėl gi ne? PMS metu šveisk odą kas 1-2 dienas, ir taip pašalinsi susikaupusias druskas. Įvairius spuogelius gali išprovokuoti ir netinkama mityba – kepti, sūdyti, per daug aštrūs patiekalai. O juk būtent to norisi prieš mėnesines...

Problema: greitas nuovargis

Jautiesi pavargus ir lyg sudaužyta? Normalu, nes tavo organizmas šiuo metu išgyvena stresą. Planuok savo darbinį grafiką, keliauk ir sportuok taip, kad nereikėtų to daryti prieš mėnesines. Žinok, kad tomis dienomis tau geriau pailsėti, išsimiegoti ir nesikankinti sporto salėje. Vaisiai, daržovės ir šviežiai spaustos sultys tau leis pasijusti geriau.

Problema: nuotaikų kaita

Ir su šituo įmanoma kovoti! Tau tik reikia serotonino – laimės hormono. Jo pilna bananuose ir šokolade. Tačiau gal užteks tik bananų, nors 20-50 g juodo šokolado tikrai nepakenks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas