Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lauramedis liaudies medicinoje

Lauramedis – itin naudingas mūsų grožiui ir sveikai. Jo lapai ir eterinis aliejus nuo seno naudojami liaudies medicinoje bei kosmetikoje.
Lauro lapeliai
Lauro lapeliai / Darah Seaton, Flickr.com

Kilnusis lauramedis – Laurus nobilis – lauramedinių šeimos visžalis medis arba krūmas, kuris gali išaugti iki 10–15 m. Jo žievė lygi, ruda, laja piramidės formos. Lapai kieti, tamsiai žali, o iš apatinės pusės šiek tiek šviesesni, elipsės formos. Žiedynai susideda iš daug smulkių gelsvų žiedelių. Lauramedis žydi balandžio–gegužės mėnesiais. Vaisiai – tamsiai žali sultingi ir aromatingi kaulavaisiai, kurie subręsta spalio–lapkričio mėnesiais.

Kilęs šis medis iš Viduržemio jūros regiono, šiuo metu paplitęs Kaukaze, Balkanų šalyse, Azijoje ir kituose kraštuose. Iš jo gaunamas eterinis laurų aliejus, lapeliai yra naudojami kaip prieskoniai, gali būti auginamas kaip dekoratyvinis augalas.

Lauramedis kaip vaistas

Visose šio augalo dalyse yra eterinio laurų aliejaus. Nuo senų laikų jis naudojamas kaip vaistažolinis augalas.

  • Hipokratas rekomendavo laurų aliejų naudoti nuo stabligės, o Galenas šį aliejų naudojo akmenligės gydymui.
  • Laurų aliejus kaip profilaktinė priemonė buvo naudojamas choleros epidemijos, maliarijos ar dizenterijos protrūkių metu.
  • Įvairūs preparatai iš lauramedžio pasižymi antimikrobiniu, antiseptiniu, priešuždegiminiu poveikiu, mažina karščiavimą, veikia raminančiai.
  • Liaudies medicina lauramedį naudoja peršalus, esant infekcijai, skausmingoms menstruacijoms, nervų sistemos sutrikimams, pašalinti nuovargį ir depresiją. Šis augalas naudojamas įvairių ligų gydymui: kepenų, tulžies pūslės, artrito, reumato, stomatito. Padeda įveikti grybelinius odos susirgimus, mažina raumenų skausmus.
  • Normalizuoja angliavandenių apykaitą ir mažina cukraus kiekį kraujyje.
  • Sergant diabetu rekomenduojama gerti lauro lapų nuovirą: 10 lauro lapelių užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palikti termose 1,5 val. Nukošti, gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną.
  • Susmulkinti lauro vaisiai naudojami esant nervų sistemos sutrikimams.
  • Jei mėnesinės skausmingos, pasiruoškite nuovirą iš lauro lapų: 5 lauro lapelius užpilti 1 stikline verdančio vandens ir palikti valandai. Nukošti, gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • Vonios procedūros su lauro lapų nuoviru padeda sergant gimdos ar šlapimo pūslės ligomis.
  • Jei kamuoja alergija, pabandykite šį receptą: 25 lauro lapelius užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir dar pavirti apie 2 min. Palikti valandai, kad pritrauktų. Nukošti ir įdėti į šaldytuvą. Vaikams vartoti 1–2 lašelius šio nuoviro, suaugusiems 8–10 lašelių. Esant alerginiams išbėrimams rekomenduojama šiuo nuoviru patepti odą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai