Rėmuo – tai deginimas, graužimas, diskomfortas jaučiamas stemplės srityje.
Rėmenį gali sukelti:
- Gausus ir aštrus maistas
- Fizinis krūvis
- Patirtas stresas
- Rūkymas
- Skandžio rūgštingumo padidėjimas ar sumažėjimas
- Diafragmos išvarža, cholecistitas, taip pat nėštumas
- Lėtinės skrandžio ir nervų sistemos ligos
Pirmoji pagalba:
- Jei rėmuo kankina retai, padėti gali virinto vandens stiklinė.
- Jei rėmuo kankina dažnai, geriau iš karto nesigriebti reklamuojamų vaistų, o kreiptis į gydytoją, kad jis nustatytų šio nemalonaus pojūčio priežastis.
- Esant rėmeniui, rekomenduojama atsisakyti stiprios kavos, arbatos, alkoholio, nevartoti aspirino, ibuprofeno...
- Nepatariama dėvėti pernelyg aptemptos, veržiančios aprangos – džinsų, diržų.
- Likus dvejoms valandoms iki miego atsisakyti maisto ir gėrimų.
- Miegoti geriausia lovoje, kurios galvūgalis pakeltas 10–15 cm.
Rėmens malšinimui liaudies medicina pataria:
- 0,2 g mumijaus ištirpinti 1 valg. šaukšte pieno ir sumaišyti su medumi. Šią masę gerti rytais ir vakarais 1 mėnesį. Pagerėjimą pajusite jau po dviejų savaičių vartojimo.
- Rytais, vakarais ir tarpuose tarp valgių valgyti šviežias slyvas.
- Vartoti po 15 lašelių mėtų tinktūros, užlašinus jos ant cukraus gabalėlio ar įlašinus į vandenį.
- Kietai išvirti kiaušinį, nulupti lukštą ir susmulkinti į miltelius. Vartoti po ½ arbatinio šaukštelio 3 kartus per dieną, kol pasveiksite.
- 5–6 avižų grūdelius nuplauti ir kramtyti, kol jie pavirs į košelę, tada išspjauti.
- Įsidėti į burną truputį rupios druskos, nuryti seiles. Taip daryti tol, kol druska visiškai ištirps.
- 2 valg. šaukštus saldymedžio šaknies užvirinti 2 stiklinėse vandens, dar pakaitinti ant mažos ugnies, kol skysčio kiekis sumažės per pusę. Tada įdėti 2 valg. šaukštus medaus ir įpilti 1 apelsino sultis, viską gerai išmaišyti. Vartoti 3–4 kartus per dieną po 2 valg. šaukštus likus 20–30 min. iki valgio. Kursas – 1 mėnuo.
- Po valgio išgerti 1 valg. šaukštą nerafinuoto saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus. Po kelių minučių nebejusite rėmens.
- Sumaišyti 1 stiklinę šviežių bulvių sulčių su šviežiomis morkų sultimis, palaikyti parą šaldytuve. Gerti po ½ stiklinės 3–4 kartus per dieną likus 20 min. iki valgio.
- Džiovintus bulvių žiedus susmulkinti į miltelius. 1 arbatinį šaukštelį šių miltelių užpilti 1 stikline vandens, užvirinti, palikti 10 min., nukošti. Gerti 3 kartus per dieną po 1/3 stiklinės prieš valgį.
- Jei kamuoja lėtinis rėmuo, patariama 1 mėnesį pusryčiams valgyti grikių košę.
- 1 valg. šaukštą linų sėmenų užpilti 1 stikline verdančio vandens, palikti 4 val. termose. Gerti rytais ir vakarais po ½ stiklinės. Nukošti reikia tik tiek, kiek tą kartą išgersite.
Ir, žinoma, stenkitės nepersivalgyti net per šventes. Geriau paragaukite kiekvieno patiekalo po truputį. Nes nuo to priklauso jūsų sveikata ir grožis.