Kuomet mes blogai jaučiamės, organizmui reikia didesnio kiekio kalorijų, kad normaliai funkcionuotų. Kūnui reikia kovoti su infekcijomis, aukšta temperatūra, stresu. O tam išeikvojama nemažai energijos. Būtent todėl mityba yra labai svarbus faktorius tokiomis dienomis. Svarbu laikytis reguliaraus valgymo režimo.
Peršalimo ligos arba gripas mažina apetitą, tačiau reikia stengtis maitintis kaip įprastai. Teisinga mityba ir pakankamas skysčių kiekis gydantis, ne ką mažiau svarbu nei vaistai. O pagrindiniai mitybos principai ligos metu labai paprasti:
- Valgyti nedidelėmis porcijomis, bet dažnai.
- Jei tik pajutote alkio jausmą, būtinai pavalgykite.
- Rinkitės tinkamus produktus, kurie suteikia energijos.
- Gerkite daug skysčių.
Pateikiame sąrašą patiekalų ir produktų, kurie padės įveikti peršalimą ir niūrią nuotaiką
Sultinys
Vištienos ir makaronų sriuba yra labiausiai „gydantis“ valgis. Pirmiausia, vištienoje yra amino rūgščių, vadinamo cisteino, kuris padeda pašalinti gleives iš plaučių. Antra, karštas sultinys padeda išlaikyti nosies ertmės drėgnumą, apsaugo nuo dehidratacijos ir efektyviai kovoja su gerklės skausmu.
Karšta arbata
Šilti gėrimai ramina gerklės skausmą ir pašalina nosies užgulimą. Todėl šviežiai užplikyta arbata – idealiai su peršalimu kovojantis gėrimas. Ypač tinkama žalioji arbata, joje esantys antioksidantai kovoja su infekcijomis ir stiprina imunitetą. Jei nemėgstate žaliosios arbatos, galite pasiruošti gėrimą iš karšto vandens ir citrinos arba atsigerti žolelių arbatos.
Citrusiniai vaisiai
Citrusiniai vaisiai turtingi C vitaminu. Be to, apelsinų, citrinų, greipfrutų ir laimo vaisių baltame sluoksnyje prie žievelės yra flavonoidų, kurie didina organizmo atsparumą, stiprina imuninę sistemą ir pagreitina atsigavimo procesą.
Aštrūs patiekalai
Turbūt ne vienam aštrūs pipiriukai sukelia čiaudulį ir pabira iš akių ašaros. Peršalus – būtent tai, ko reikia, kad nosiai būtų lengviau kvėpuoti. Aštrūs patiekalai pasižymi „paleidžiančiu“ efektu, todėl maistą pagardinkite čili bei jelapeno pipirais, vasabi arba krienais, tai palengvins kvėpavimą užgultai nosiai.
Lengvai virškinami ir aprūpinantys skysčiais produktai
Tai grupė produktų, kurie greitina organizmo atsistatymą, neapkrauna skrandžio ir nehidratuoja organizmo:
- Krekeriai, džiūvesėliai ir skrebučiai. Truputį pasūdyti arba visai be druskos, stabilizuoja virškinimą, o tai ypač naudinga po vėmimo.
- Bananai. Turtingi kaliu, kurio daug netenkama kai prakaituojama, vemiama ar viduriuojama. Bananai lengvai įsisavinami, padeda sumažinti kūno temperatūrą ir papildo prarastų elektrolitų atsargas.
- Imbieras. Šis prieskonis itin efektyvus esant skrandžio sutrikimams (vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, vėmimas ir pan.), apsaugo nuo pykinimo. Gerkite imbiero arbatą, ji drėkina ir ramina skrandį.
Trys produktai, kurių nereikėtų valgyti, siekiant išvengti skrandžio skausmų
Jei norite greičiau atgauti jėgas po ligos, atstatyti organizmą, tuomet reikėtų iš valgiaraščio išbraukti tuos produktus, kurie verčia organizmą dirbti visu krūviu, nes tai apsunkina pasveikimą. Stresiniai produktai sveikstančiam organizmui yra:
- Aštrūs ir rūgštūs. Aštrus maistas padeda esant peršalimui, tačiau skrandžiui bet kokie prieskoniai gali sukelti skausmą ir diskomfortą. Todėl, jei jus kamuoja skrandžio sutrikimai – teks atsisakyti citrusinių vaisių, aštrių ar marinuotų patiekalų.
- Maistas, kuriame daug cukraus ir riebalų. Didelis cukraus kiekis racione slopina imuninę sistemą ir iššaukia uždegimus. O riebų maistą sunkiau virškinti, tai gali sukelti skrandžio skausmus.
- Pieno produktai. Ši produktų grupė skatina gleivių produkciją organizme. Todėl esant skrandžio skausmams geriau susilaikyti nuo pieno produktų.