Pavasarinis imuniteto stiprinimas

Pasibaigus žiemai ir prasidėjus pavasariui ne vienas žmogus jaučia nuovargį, apatiją, silpnumą. Temperatūros pokyčiai dažnai sukelia peršalimo ligas. Tačiau tokiomis problemomis nesiskundžia žmonės, kurių imunitetas stiprus.
Kaip stiprinti imunitetą?
Kaip stiprinti imunitetą? / Flickr.com

Per žiemą mūsų organizmas išeikvojo beveik visas vitaminų atsargas, kurios būtinos gyvybiniams procesams palaikyti bei gerai imuninės sistemos veiklai. Todėl daugelis iš mūsų tampame nebe atsparūs virusinėms infekcijoms. Tad po žiemos būtina atstatyti imunitetą. Tam, kad organizmas veiktų be priekaištų, jam reikia vitaminų ir naudingų medžiagų, stiprinančių imunitetą.

Pasinaudokite laiko patikrintais imuniteto stiprinimo receptais:

  • Paimti lygiomis dalimis razinų, džiovintų abrikosų, datulių, graikinių riešutų, citrinos ir medaus. Viską, išskyrus medų, sumalti mėsmale. Medų ištirpinti vandens vonelėje, sumaišyti su visa mase. Vartoti po 1 valg. šaukštą nevalgius, kursas 1–2 mėnesiai. Galima įdėti ir džiovintų slyvų. Šis mišinys taip pat labai naudingas ir širdies bei kraujagyslių sistemai.
  • 300 g spanguolių, 2 citrinas su žievele, 2 apelsinus su žievele sumalti mėsmale ir įdėti medaus pagal skonį. Vartoti po 1 valg. šaukštą per dieną. Skanu, naudinga ir suteikia jėgų.
  • Imuniteto stiprinimui veiksminga priemonė – svogūnų nuoviras, jis pakelia tonusą, stabilizuoja spaudimą, apsaugo organizmą nuo peršalimo ligų ir gripo. Nuplauti kelis svogūnus, nenulupti lukštų. Sudėti į puodą, užpilti 1 l vandens, įdėti 100 g cukraus ir virti ant silpnos ugnies 15 min. Gerti po 3 valg. šaukštus kelis kartus per dieną.
  • Valanti organizmą ir vitaminizuojanti priemonė yra pušų spyglių nuoviras. Į emaliuotą puodą įberti saują spyglių (30–50 g jaunų pušies spygliukų), 1 valg. šaukštą susmulkintų svogūno lukštų, 1 arbatinį šaukštelį saldymedžio šaknies. Užpilti 2 l vandens ir virti ant silpnos ugnies ne mažiau 20 min. Po to įberti 2 valg. šaukštus nuplautų erškėtuogių ir dar pavirti porą minučių. Nuovirą supilti į termosą, palikti 10–12 val. Po to nukošti, užvirinti ir atvėsinti. Gerti nenormuojant, tačiau per 2 paras reikia išgerti ne mažiau nei 1 l ir ne daugiau nei 5 l.
  • Nuoviras iš svogūno lukštų: 3 valg. šaukštai susmulkintų svogūno lukštų, erškėtuogių (irgi šiek tiek pasmulkintų) ir pušies pumpurų su jaunais spygliukais užpilti 0,5 l vandens, užvirinti ir dar pavirti ant silpnos ugnies 15–20 min. Nukelti nuo ugnies, apvynioti ir palikti nakčiai (tačiau ne termose). Ryte nukošti ir gerti nuovirą po 1 arbatinį šaukštelį nevalgius apie mėnesį laiko. Per metus rekomenduojami 3 šios procedūros kursai.
  • Visą žiemą rekomenduojama gerti svogūnų arbatą. Į litro talpos indą įdėkite svogūno lukštų, griežinėlį citrinos, griežinėlį imbiero ir žiupsnelį žaliosios arbatos. Gerti kaip arbatą, galima pagardinti cukrumi arba medumi.
  • Gerkite kuo daugiau skysčių (1,5 l per parą). Ypač naudinga žalioji arbata, kuri turtinga vitaminais, mikroelementais ir maistinėmis medžiagomis. Šią arbatą rekomenduojama gerti sergant širdies–kraujagyslių ligomis, hipertenzija, ateroskleroze, reumatu ir hepatitu. Žalioji arbata optimizuoja kraujo spaudimą, suteikia žvalumo, mažina uždegiminius procesus. Arbata turtinga P vitaminu, kuris gerina C vitamino įsisavinimą ir stiprina organizmo imuninę sistemą.
  • Vitamininis mišinys iš džiovintų vaisių naudingas širdies–kraujagyslių ligų profilaktikai, stiprina imunitetą ir normalizuoja hemoglobino kiekį kraujyje. Mišinį pasigaminsite iš: po 100 g graikinių riešutų, razinų, džiovintų abrikosų, džiovintų slyvų, 1 citrinos ir 3–4 valg. šaukštų medaus. Džiovintus vaisius nuplauti, nudžiovinti. Citriną supjaustyti gabalėliais, nenulupti žievelės. Viską sumalti mėsmale, supilti medų ir išmaišyti. Sudėti į uždarą indą ir laikyti kambario temperatūroje. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį per dieną.
  • Sėlenos. 1 valg. šaukštą sėlenų (kviečių arba rugių) užpilti 2 stiklinėmis vandens, pavirti 30 min., įdėti 1 valg. šaukštą medaus. Gerti šiltą nuovirą po 50 g 3 kartus per dieną.
  • Spanguolių arbata. Sutrinti su cukrumi 1 valg. šaukštą spanguolių uogų ir įdėti į arbatos puodelį. Galima įdėti citrinos.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų