Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiamės žiemai – stipriname imunitetą

Už lango niūru ir pilka, dažnai lyja lietus. Nuotaika subjurus, dažniau skauda galvą, kamuoja mieguistumas. Ir vėl atsinaujino pūslelinė! Ir vėl peršalimas... visa tai nusilpusio imuniteto požymiai.
Šaltuoju metu išlikite aktyvūs
Šaltuoju metu išlikite aktyvūs / M Pincus, Flickr.com

Imunitetas – tai mūsų sargas nuo virusų bei bakterijų, jis kovoja su svetimkūniais ir padeda neutralizuoti toksinus. Tačiau net ir stiprus imunitetas nusilpsta, praranda apsaugines savybes.

Kodėl nusilpsta imunitetas?

Imuninė sistema – sudėtingas mechanizmas, jis jautriai reaguoja į menkiausias išorės permainas ir jų poveikį organizmui. Užteršta aplinka, neteisinga mityba, vitaminų trūkumas, stresas, per didelis krūvis, chroniški susirgimai, virusinės infekcijos, nežinomi nauji mikrobai – visa tai silpnina imunitetą. Be to, trumpėja diena, mažėja dienos šviesos, apninka rudeninė depresija.

Imuniteto stiprinimo būdai

Norint pradėti gyventi sveikai, reikia keisti gyvenimo būdą. Daugiau judėti, vaikščioti gryname ore, tinkamai maitintis, pakankamai miegoti.

Stenkitės gauti kuo daugiau teigiamų emocijų: bendraukite su mielais žmonėmis, žiūrėkite linksmus filmus, užsiimkite malonia veikla. Kuo daugiau juokitės! Juokas sukelia tikrą „biocheminę audrą“, gamina „laimės hormonus“ endorfinus ir natūralius antidepresantus.

Bučiuokitės! Bučinys – tai natūralus vakcinacijos būdas. Bučiuojantis bakterijos yra perduodamos vieno žmogaus kitam, 20 proc. jų yra individualios. Patekusios į burną, jos sukelia mikroorganizmų pagyvėjimą, taip duodamos impulsą imuninei sistemai, suaktyvina antikūnų susidarymą.

Atkreipkite dėmesį į savo mitybą

Yra produktų, kurie mažina rudeninės depresijos simptomus ir stiprina organizmą: bananai, sūris, ankštinės daržovės (pupelės, žirniai ir kt.), šokoladas, jūros gėrybės, raudonas vynas (saikingas kiekis), brokoliai, morkos, kiviai, moliūgai, lašiša, kedro riešutai, alyvuogių aliejus, kalakutiena, citrusiniai vaisiai.

Gardinkite maistą žalumynais – petražolėmis, krapais, salierais. Imunitetą stiprina sočiųjų riebalų rūgštis, kurios esama žuvyje ir jūros gėrybėse. Tad įtraukite šių produktų kuo daugiau į šaltojo sezono racioną.

Vartokite mažiau cukraus. Per didelis kiekis cukraus silpnina imunitetą.

Nepamirškite vartoti vitaminų ir mineralų

Švieži vaisiai ir daržovės – vitaminų ir mineralų šaltinis. Taip pat labai imunitetą sustiprins bičių surinktos žiedadulkės. Pakanka 1 arbatinio šaukštelio žiedadulkių per dieną. Šiame šaukštelyje telpa visos dienos vitaminų ir mikroelementų norma reikalinga žmogaus organizmui. Tačiau nepamirškite, kad žiedadulkės yra stiprus alergenas, ne visiems tinka.

Organizmui itin svarbūs A, B, C, D, E vitaminai, taip pat selenas, kuris yra natūralus antioksidantas ir gali apsaugoti organizmą nuo daugelio susirgimų. Daugiausia seleno turi česnakai ir braziliški riešutai. Taip pat šio mikroelemento galima gauti iš saulėgrąžų sėklų, jūros gėrybių, kopūstų, svogūnų, sojos.

Labai efektyvi ir laiko patikrinta imuniteto stiprinimo priemonė – žuvų taukai.

Fizinis aktyvumas

Fizinės veiklos metu gaminasi daugiau hormonų, endorfinų, todėl stiprėja imuninė sistema.

Sveikatą stiprina plaukiojimas ir kontrastinis dušas. Vanduo turi unikalių savybių. Jis tarsi nuplauna neigiamas emocijas ir pašalina susikaupusią įtampą.

Tad stiprinkite savo imuninę sistemą ir būkite sveiki!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas