Rėmuo – tai karščio, deginimo pojūtis stemplėje. Štai keletą priežasčių, skatinančių rėmenį:
- Kartais rėmuo ėda po sočių ir aštrių patiekalų;
- Fizinio krūvio metu;
- Po streso;
- Rūkymas;
- Sumažėjęs arba padidėjęs skrandžio, dvylikapirštės žarnos rūgštingumas;
- Diafragmos išvarža, dažnai nėštumo metu;
- Chroniški skrandžio ir nervinės sistemos negalavimai.
Pirmoji pagalba:
- Jei rėmuo ėda retai, padėti gali išgerta stiklinė virinto vandens.
- Nepiktnaudžiaukite vaistais, reklamuojamais per TV, o geriau su gydytojo pagalba nustatykite priežastį.
- Kankinantis nuo rėmens, specialistai pataria atsisakyti stiprios arbatos, kavos, alkoholio, aspirino, ibuprofeno.
- Nereikėtų dėvėti per daug aptemptų drabužių.
- Dvi valandas prieš miegą nevalgyti ir negerti.
- Miegoti reiktų lovoje, kurios galvūgalis pakeltas 10-15 cm.
Liaudies medicinos patarimai:
- 0,2 g mumijaus (kalnų smalos) ištirpdyti 1 šaukšte pieno arba sumaišyti su medumi. Gerti ryte ir vakare 1 mėnesį. Pagerėjimas prasideda antros savaitės pabaigoje.
- Ryte, vakare ir tarp valgių valgyti šviežias slyvas.
- Keletą kartų per dieną išgerti po 1-2 tabletes aktyvintos anglies.
- Gerti mėtos tinktūros po 15 lašų ant cukraus arba su vandeniu.
- Išvirti kietai kiaušinį, nuimti lukštą ir sumalti į miltelius. Gerti po ½ šaukštelio 3 kartus per dieną, kol išgysite.
- 5-6 avižų žirnių nuplauti ir sukramtyti, kol žirniukai pavirs koše, ir tada išspjauti.
- Įdėti į burną šiek tiek stambios druskos ir ryti seiles, kol kristalai ištirps visiškai.
- 2 šaukštus saldymedžio šaknies užplikyti 2 stiklinėmis vandens, virti ant mažos ugnies, kol skystis nesumažės dvigubai. Pridėti 2 šaukštus medaus ir 1 apelsino sulčių – viską sumaišyti. Gerti 3-4 kartus per dieną po 2 šaukštus 20-30 minučių iki maisto. Kursas – mėnuo.
- Po valgio išgerti 1 šaukštą nerafinuoto saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus. Po keleto minučių rėmuo dingsta.
- Sumaišyti 1 stiklinę šviežių bulvių sulčių su morkų sultimis, gerai išmaišyti ir laikyti šaldytuve parą. Gerti po ½ stiklinės 3-4 kartus 20 minučių iki maisto.
- Išdžiovintas bulvių gėles sutrinti į miltelius. 1 miltelių šaukštelį užplikyti 1 stikline vandens, palikti 10 minučių, nukošti ir gerti 3 kartus per dieną iki maisto po 1/3 stiklinės.
- Esant chroniškam rėmeniui pusryčiams valgyti grikių košę mėnesį laiko.