Visų pirma, jei dingsta balsas, reikėtų apsilankyti pas gydytoją. Gerai, jei nėra eilių ir nereikia laukti, kol ateis paskirtas laikas. O juk gyventi reikia, bendrauti sunku... Į pagalbą jums – keletas liaudies patarimų.
- 4 šaukštus anyžių vaisių užpilti 1 stikline vandens ir virti 15 minučių. Šiek tiek atvėsinti, nukošti, įdėti 2 šaukštus liepų medaus ir dar pavirinti 5-7 minutes. Nuėmus nuo vandens įpilti 1 šaukštą konjako ir gerti po 1 šaukštą kas 30 minučių.
- Į emaliuotą puodą įpilti 1,5 litro vandens, užvirinti ir į virintą vandenį supilti 400 g bet kokių sėlenų. Įdėti šiek tiek medaus. Gerti karštą visą dieną vietoj arbatos, kavos ar kito skysčio.
- Sumalti 2 cm krieno šaknies, užplikyti 1/3 stiklinės vandens ir uždengti pusvalandžiui. Pridėti medaus, išmaišyti ir gerti kas valandą po 1 šaukštą.
- 1 šaukštą džiovintų aviečių uogų užpilti 1 stikline virinto pieno, virti ant lėtos ugnies 20 minučių. Gerti 3-4 kartus per dieną po ¼ stiklinės.
- 2 šaukštus džiovinto imbiero užplikyti 1 stikline pieno, pavirinti, kol suminkštės, sutrinti, išmaišyti ir gerti šiltą po ½ stiklinės 3-4 kartus per dieną.
- Sutarkuoti nuvalytą runkelį – reikia 1 stiklinės piure, pridėti 1 acto šaukštą, palikti 2 valandoms ir nukošti. Skalauti gerklę ryte ir vakare.
- 1 šaukštelį šalavijo užplikyti ½ stiklinės vandens, palikti 20 minučių po dangteliu. Atvėsinti, nukošti ir skalauti gerklę kas 2 valandas.
- Išspausti svogūno sultis, į vieną stiklinę sulčių įmaišyti 1 šaukštelį medaus. Gerti po 1 šaukštelį kas 2-3 valandas.
- 50 g džiovintų mėlynių užplikyti 1 stikline vandens, virti lėtai pusvalandį. Nuovirą naudoti skalavimui.
- 1 šaukštą džiovintos jonažolės užplikyti 1 stikline vandens ir virinti 5-7 minutes. Palikti 20 minučių pritraukti. Nukošti ir naudoti skalavimui.