A vitaminas
Šio vitamino trūkumas organizme susilpnina regėjimą, gali atsirasti vištakumas. Vartojant A vitamino užkertamas kelias regėjimo sutrikimams, taip pat jis gydo akių ligas.
Kad organizmui netrūktų šio vitamino valgykite morkas, moliūgus, pomidorus, paprikas, kopūstus, špinatus, šparagines pupeles, žirnelius, žuvų taukus, kiaušinius, pieną, sviestą, kepenėles.
Vitaminas B2
Apsaugo akis nuo kenksmingų UV spindulių, palaiko normalias akių funkcijas, skatina ląstelių regeneraciją.
B2 vitamino gausu kepenėlėse, kiaušiniuose, piene ir pieno produktuose, pupose, kopūstuose, špinatuose, česnakuose, ropinėse daržovėse, pomidoruose, abrikosuose, erškėtuogėse.
Vitaminas B5
Apsaugo nuo regėjimo susilpnėjimo, veikia medžiagų apykaitos procesus organizme.
Kad aprūpintumėte organizmą B5 vitaminu, dažniau valgykite rauginto pieno produktus, mėsą, kepenis, žuvį, kiaušinius, pupeles, žirnius, pupas, grybus, burokėlius, žiedinius kopūstus, šparagus, česnakus.
C vitaminas
Kaip ir A bei B5 vitaminai, jis padeda išsaugoti gerą regėjimą. Skatina gleivinės gijimą. Stiprina imunitetą ir padeda organizmui geriau įsisavinti geležį.
C vitamino gausite, jei valgysite šviežius žalumynus, kopūstus, serbentus, šaltalankius, porus, česnakus, pomidorus, erškėtuoges, citrusinius vaisius, kivius. Mėlynės – vienas gausiausių C vitamino šaltinių. Vartodami mėlynes geriau matysite tamsoje.
D vitaminas
Šis vitaminas būtinas, kad organizmas geriau įsisavintų A vitaminą, kalcį ir fosforą. Produktai, kuriuose gausu D vitamino, padeda įveikti konjuktyvitą.
Vitamino D yra žuvų taukuose, žuvyse (sardinėse, tune), piene ir rauginto pieno produktuose, taip pat česnakuose. Saulės spinduliai padeda kaupti D vitaminą odoje.
E vitaminas
Padeda organizmui apsirūpinti deguonimi. Greitina odos paviršinio sluoksnio atsinaujinimą.
Valgykite kiaušinius, kviečių gemalus, briuselio kopūstus, brokolius, špinatus, sojos pupeles, žalumynus, vartokite augalinį aliejų ir organizme netruks E vitamino.
Kalis
Reguliuoja rugščių–šarmų pusiausvyrą kraujyje, normalizuoja spaudimą. Dalyvauja nervinių impulsų perdavime.
Į savo meniu įtraukite mėlynes, pupeles, česnakus, bulves, obuolius, vynuoges – ir Jūsų akys bus aprūpintos reikiamu kalio kiekiu.
Iš pateiktų produktų sąrašo galite susidėlioti savo valgiaraštį taip, kad reikiami vitaminai ir mikroelementai palaikytų gerą akių būklę bei stiprintų regėjimą.