Prancūziškas užpilas
Prancūzai – gurmaniškų salotų meistrai. Todėl ir prancūziškasis salotų užpilas laikomas virtuvės klasika. Jis ruošiamas iš paprastų produktų, o kadangi šiame užpile apstu natūralių konservantų, kartą pagaminus šaldytuve jį galima laikyti keletą savaičių.
- 1/3 stiklinės šviežiai spaustų citrinos sulčių ir vyno acto,
- 1 stiklinė šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,
- 4 danteliai česnako (susmulkinti),
- 1,5 a.š. smulkios druskos,
- 0,5 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- 2 a.š. aštrių garstyčių (gali būti grūdėtosios).
Giliame indelyje sumaišykite citrinų sultis arba actą su alyvuogių aliejumi. Aliejų pilkite po truputėlį, keliais etapais, viską nuolat plakite plakimo šluotele. Sudėkite likusius komponentus, viską išmaišykite, užpilą perpilkite į gražų buteliuką plačiu kakleliu. Užkimškite ir leiskite bent keletą valandų pastovėti.
Toks užpilas laikomas šaldytuve, tačiau likus valandai iki vartojimo ištraukiamas ir sušildomas kambario temperatūroje.
Aštrus pikantiškas prancūziško užpilo skonis suteiks intensyvių natų ir jūsų salotoms, taigi jo pilkite tik truputėlį, jokiu būdu nepadauginkite – užpilas turėtų tik aštriai akompanuoti salotoms, bet ne visiškai pasiglemžti jų skonį.
Balzaminis užpilas
- 1/3 stiklinės balzaminio acto,
- 2/3 stiklinės šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,
- 1 smulkiai pjaustytas svogūnas,
- ½ smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno,
- 1 šaukštas medaus,
- 1,5 arbatinio šaukštelio aštrių garstyčių,
- žiupsnelis druskos,
- žiupsnelis juodųjų pipirų,
- 2 šaukštai citrinos sulčių.
Smulkintą svogūną suberkite į gilų dubenėlį, įpilkite balzaminio acto. Po truputį maišant supilamas alyvuogių aliejus – kad aliejus ir actas susijungtų ir taptų kreminės konsistencijos užpilu. Sudėkite likusius komponentus. Šaldytuve užpilą galima laikyti keletą dienų, prieš naudojimą jį būtina suplakti. Balzaminis užpilas yra kiek švelnesnis nei prancūziškas užpilas, todėl labiau tiks švelnaus, neintensyvaus skonio daržovėms – pavyzdžiui, šparagams.
Mėlynojo sūrio užpilas
- 1 stiklinė kefyro (arba natūralaus jogurto),
- 120 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių,
- 1 arbatinis šaukštelis Vusterio padažo,
- žiupsnelis juodųjų pipirų.
Dubenėlyje sumaišykite kefyrą (jogurtą) su citrinos sultimis, Vusterio padažu ir trupintu sūriu. Jei norite, kad užpilas būtų vienalytis, viską suplakite elektriniu plakikliu, jei patinka sūrio gumuliukai jame – paprasčiausiai išmaišykite. Įberkite pipirų pagal skonį, keletą valandų palikite šaldytuve, kad skoniai susigertų.
Kaimiškas kefyro užpilas
- 1 stiklinė grietinės,
- 0,5 stiklinės kefyro,
- 2 arbatiniai šaukšteliai smulkinto svogūno,
- 2 arbatiniai šaukšteliai smulkinto česnako,
- 2 arbatiniai šaukšteliai smulkintų prieskoninių žalumynų,
- žiupsnelis druskos, pipirų,
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių.
Visas sudėtines dalis suplakite plakikliu. Palikite nusistovėti keletą valandų šaldytuve. Jei norite intensyvesnio skonio, naudokite ne šviežius, o džiovintus svogūnus ir česnakus.