Rozmarinų ir agurkų limonadas
Rozmarinai, agurkai ir citrina – puikus derinys gaiviam ir aromatingam naminiam limonadui. Jį labai tinka pagardinti medumi arba agavų sirupu.
4 porcijoms prireiks:
- 3 didelių agurkų,
- 1 šaukšto smulkintų šviežių rozmarinų, ir keleto stiebelių papuošimui,
- 1 stiklinės vandens
- ½ stiklinės citrinos sulčių,
- 3 šaukštų medaus arba agavų sirupo.
Atpjaukite 12 plonučių agurko riekelių papuošimui. Likusius agurkus nulupkite, supjaustykite ir sutrinkite kartu su smulkintais rozmarinais plakikliu iki vientisos masės. Gautą masę sukrėskite į marlę ir išspauskite sultis. Stiklinėje vandens ištirpinkite 3 šaukštelius medaus, gerai išmaišykite, atskieskite šiuo vandeniu agurkų sultis. Ten pat supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis. Į 4 stiklines pridėkite ledukų, ant jų užpilkite limonado, papuoškite agurko žiedeliais ir rozmarino stiebais.
Agurkų padažas salotoms
Trintų agurkų tyrė suteikia salotoms gaivos ir aromato. Be to, tai puikus būdas salotas gardinti maistingu ir neriebiu padažu – taip jos tampa dar sveikesnės. Galima drąsiai eksperimentuoti įmaišant į padažą trintų pomidorų, česnako, smulkintų gražgarsčių.
- 1 mažas smulkintas agurkas (nulupta žievele, išpjautomis sėklomis),
- ¼ stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus,
- 2 šaukštai raudonojo vyno acto,
- 2 šaukštai smulkintų šviežių česnakų laiškų,
- 2 šaukštai smulkintų petražolių,
- 1 šaukštas neriebaus natūralaus jogurto,
- 1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių,
- 1 arbatinis šaukštelis maltų krienų,
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus,
- ½ arbatinio šaukštelio druskos.
Pertrinkite agurkus plakikliu iki vientisos tyrės, įmaišykite aliejų, actą, petražoles, česnakų laiškus, jogurtą, garstyčias, krienus, cukrų ir druską. Dar kartą viską suplakite plakikliu. Pilkite šio padažo ant šviežių salotų, galite naudoti ir kaip pagardą šaltiems užkandžiams.
Japoniškos agurkų salotos
Šios gaivinančios traškios salotos idealiai tinka prie keptos žuvies, paukštienos, tofu.
- 2 vidutinio dydžio agurkai arba 1 ilgavaisis agurkas,
- ¼ stiklinės ryžių acto,
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus,
- ¼ arbatinio šaukštelio druskos,
- 2 šaukštai skrudintų sezamo sėklų.
Nulupkite agurkų žievelę, perpjaukite juos išilgai pusiau. Šaukšteliu išimkite sėklas. Itin aštriu peiliu, o dar geriau – bulvių skustuvu, supjaustykite agurkus išilgai plonutėmis juostelėmis. Sudėkite į dubenį, pridenkite popieriniu rankšluosčiu ir švelniai nuspauskite. Atskirame dubiame inde sumaišykite actą, cukrų ir druską, viską išplakite, kol cukrus ištirps. Į padažą sukrėskite agurkus ir sezamo sėklas, viską gerai išmaišykite. Patiekite tuojau pat.