Teorija. Mes valgome labai daug nenaudingų maisto produktų. Kita problema – maitinamės nereguliariai. 6 savaičių dieta skiriama tiems, kas nori valgyti tiksliai pagal laiką, skaičiuoja kalorijas ir porcijų kiekį. Energija gaunama iš daržovių ir vaisių, baltymai – tik iš nemėsinių produktų, o miltiniai gaminiai – tik iš pilno grūdo.
Dietos rezultatai:
- Lieknėjimas;
- Sveika širdis dėl sumažėjusio blogo cholesterolio, kraujospūdžio normalizavimas, gerojo cholesterolio padidėjimas;
- Riebalų sumažėjimas;
- Jokios rizikos sveikatai.
Rekomenduojamas fizinis krūvis – mažiausiai 2,5 valandos per savaitę. Kiekvieną dieną reikia suvartoti 1500 kkal visas 6 savaites. Kiekvieną dieną 30 proc. energijos gaunama iš baltymų. Norint gauti reikiamą būtinų vitaminų kiekį, galima gerti papildomai polivitaminus (kalcį, D vitaminą, omega-3). Rekomenduojama vesti dienoraštį, skaičiuojant kalorijas.
Kiekvieną dieną būtina suvalgyti 4 porcijas daržovių ir vaisių, tris baltymų porcijas, 2 porcijas pilno grūdo patiekalų ir ne daugiau 200 kkal desertui. Galite valgyti bet kurios virtuvės patiekalus: meksikiečių, italų, rytiečių ar lietuviškos.
Nerekomenduojama: raudona ir riebi mėsa. Kadangi galima valgyti pusfabrikačius ir apdirbtus produktus, atsisakykite papildomos druskos – jos gausu apdirbtame maiste. Negalima valgyti miltinių patiekalų, išskyrus pilno grūdo patiekalus.
Meniu vienai dienai (pavyzdys)
Pusryčiai
- Omletas iš kiaušinio, 3 kiaušininių baltymų, pusės stiklinės pakeptų svogūnų su grybais.
- 3-4 cm storio meliono riekė.
- 1 skrudinta pilno grūdo duonos riekelė su 2 šaukšteliais vaisių džemo.
- 1 stiklinė neriebaus pieno.
- Žalia arbata.
Priešpiečiai
- Kalakuto krūtinėlė gabaliukas (30 g)
- 3 alyvuogės
- 3 vyšniniai pomidorai
Pietūs
- Šviežiai keptas burgeris (120 g): pilno grūdo bandelė, 2 pomidorai, 2 salotos lapai, kalakutienos kepsnelis, 1 šaukštelis garstyčių, 3 avokado skiltelės.
- Salotos: 2 puodeliai šviežių daržovių, 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus ir 1 šaukštelis citrinos sulčių.
- Desertas: pusę stiklinės šviežių uogų.
- Šalta žalioji arbata.
Vakarienė
- 5 nedidelės krevetės – virtos arba keptos ant grilio, ketvirtis stiklinės padažo.
- Oto filė, kepta su šviežiais svogūnais (150 g).
- Garnyras: pusę puodelio rudų ryžių.
- 1 stiklinė brokolių, sumaltų su česnako skiltele ir 1 šaukštu riešutų – migdolų arba graikiškų.
- 1 neriebaus pieno arba žalios arbatos stiklinė.