Dėl papildomų kilogramų dauguma žmonių kaltina apetitą. Tai jis priverčia suvalgyti ir pirmą, ir antrą patiekalą, ir dar desertą sušlamšti. Tačiau priežasties ieškokite produktuose, kuriuos valgote.
Sriubyte nebūsi sotus
Jei pietums suvalgėte sriubos ir galvojate, kad jau esate sotūs, jūs labai klystate. Mūsų organizmas – sudėtingas. Jei atsikandate, tarkim, gabalėlį mėsos, receptoriai perduoda apie tai informaciją į smegenis, ir skrandžio sultys išsiskiria aktyviau. O štai buljonas – tai ne tik maistas, bet ir maksimali maistinių medžiagų koncentracija. Todėl suvalgę sriubą lėkštės, jūs tik sužadinate apetitą, o skrandis išskiria tiek skrandžio sulčių, kad teks suvalgyti ir antrą patiekalą, ir desertą. Ką gi daryti? Jei verdate buljoną patys, pirmąjį mėsos nuovirą nupilkite, daugiau virkite grybų ir daržovių sriubų.
Agurkas: lengvas, bet pavojingas
Marinuoti agurkėliai, rauginti kopūstai, konservuoti pomidorai – visa tai labai skanu ir turi mažai kalorijų, tačiau jei norite nežadinti savo apetito, šių skonybių teks atsisakyti. Marinatuose yra acto rūgštis, kuri sustiprina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Todėl grauždami marinuotą agurkėlį, valgyti norėsite daugiau. Be to, raugintuose ir marinuotuose produktuose gausu druskos, kuri privers ir išgerti daugiau.
Kepti skanėstai
Užtenka tik pagalvoti apie gruzdintas bulvytes arba apskrudusią odelę, ir valgyti norisi iš karto. O ką jau kalbėti, jei šis grožis guli ant lėkštės! Mūsų receptoriai labai greitai reaguoja į kepto maisto kvapą ir priverčia išskirti druskos rūgštį. Troškintas, ant garų ir paprastai virtas maistas turi ne tokį ryškų aromatą, todėl geriau rinktis jį.
Krapai prieš pipirus
Jei norite sumažinti savo apetitą, rinkitės ne tokius aštrius produktus. Visi pipirai (išskyrus papriką), garstyčios, krienai, česnakas ir svogūnas šildo iš vidaus, stimuliuoja kraujotaką ir ne juokais jaudina apetitą. Tačiau tai nereiškia, kad negalite mėgautis prieskoniais: jums kompaniją palaikys bazilikas, krapai, petražolės ir kt.
Vien obuolio neužteks
Obuolys – puikus vaisius. Tačiau juo apetito neapgausite. Bet koks rūgštus vaisius ar uoga atvirkščiai skatina rūgščių išsiskyrimą skrandyje. Ir jei ryte nenorite pusryčiauti, atsikąskite rūgštaus obuolio ar užkąskite saujelę rūgščių uogų. O štai užkąsti alkį obuoliu – tikrai ne pats geriausias sprendimas, nes netrukus valgyti norėsite dar daugiau.
Šokoladas apetitui?
Šokoladas, kakava ir kava taip pat priklauso apetitą keliantiems produktams. Tačiau čia ne viskas taip paprasta. Tarkim, jūs nesate labai išalkę, o iki pietų dar liko valanda, tuomet drąsiai galite suvalgyti gabalėlį šokolado. Tačiau jei ryte blogai papusryčiavote, nespėjote papietauti, neaišku, kada gausite vakarienės, saldumynų geriau venkite: šių angliavandenių neužteks tam, kad užkimštumėte alkio kirminą, o patys produktai tik stimuliuos apetitą. Tas pats tinka kavai ir kakavai.