Kosmetologai net neabejoja tuo, kad dauguma atvejų mūsų oda yra tai, ką mes valgome. Tačiau labai dažnai tą įrodyti sunku. Norint įsitikinti, reikia atlikti nemažai tyrimų ir ilgai stebėti savo valgymo įpročius. Tačiau paskutiniu metu, vis daugiau mokslininkų įrodo, jog maisto ir aknės santykis – ne mitas. Taigi, kokie produktai provokuoja aknės atsiradimą?
Apdirbti angliavandeniai
O juos rasite ne tik maiste. Tai ir kosmetikos gaminiai, kuriuos moterys ir merginos kasdien tepa ant savo veido, kad paslėptų... tuos pačius spuogus.
Mokslininkai įrodė, jog mityba, turinti aukštą glikemijos indeksą, provokuoja spuogų atsiradimą. Apdirbti angliavandeniai – tai apdirbtų grūdų produktai (duona, saldūs gaminiai, pyragaičiai). Šie produktai iššaukia didesnį insulino kiekį, o tai skatina odos riebalų išsiskyrimą ir porų užkimšimą. Sprendimas: valgykite vaisius, daržoves, pilno grūdo produktus ir liesą mėsą, venkite saldumynų ir pusfabrikačių.
Keptas maistas
Yra netgi išsireiškimas „Makdonaldo spuogai“. Netgi darbuotojai, kurie daug laiko praleidžia prie gruzdintuvės, taip pat turi problemų su spuogais. Gali būti ir dėl to, kad maitinasi tuo, ką ir gamina. Jei kenčiate nuo aknės, atsisakykite mėsainių ir picų.
Pieno produktai
Pieno produktai – tai ne tik pienas: sūris, grietinė, varškė taip pat priskiriami šiai maisto grupei. Pieno įtaka aknei taip pat įrodyta.
Kodėl tai vyksta? Juk žmonės tūkstantmečius vartojo pieno produktus. Priežastis – šiuolaikinis apdirbtas pienas. Jei vis dar gertumėte organinį produktą, problemų kilti neturėtų. Piene, parduodamo parduotuvėse, galima rasti labai daug hormonų, kurie daro įtaką riebalų išsiskyrimui. Todėl kartais, norint išsigydyti aknę, pakanka iš mitybos raciono tik išbraukti pieno produktus. Pieną galite pakeisti migdolų pienu.
Šokoladas
Čia tyrimas labai paprastas: nevalgykite šokolado visą savaitę ir pamatysite akivaizdų rezultatą. Ir kuo daugiau šokolado valgysite, tuo daugiau kentėsite nuo aknės.
Tiesa, yra ir gerų naujienų. Šokoladas neprovokuoja aknės, o tik aktyvizuoja ją tiems, kas turi ligai polinkį. Todėl, jei jūs neturite spuogų, galite valgyti šokoladą. Jis naudingas, tik, žinoma, saikingais kiekiais.