Cukrus raštiškuose šaltiniuose buvo paminėtas VIII a. pr. Kr. kinų raštuose. Minima, kad šis produktas buvo atvežtas iš Indijos. Vadinasi, Indijoje cukrus buvo žinomas dar anksčiau. Iki XVIII a. cukrus buvo prabanga, todėl ir naudojamas mažais kiekiais.
Kiek cukraus reikia kasdien?
Pasaulinė sveikatos organizacija teigia, kad mūsų racione cukrus turi sudaryti ne daugiau nei 10 proc. vartojamų kalorijų. T.y. jei jums reikia 2000 kkal per dieną, tik 200 kkal turi būti cukrus. Jei versite kalorijas į gramus – dienos norma yra 50 gramų cukraus.
Amerikos Širdies asociacija rekomenduoja moterims per dieną suvalgyti ne mažiau 6 arbatinių šaukštelių cukraus – tai sveikos širdies norma.
Ir nepamirškite, kad cukrus – tai ne tik porą šaukštelių, kuriuos beriate į kavą ar arbatą kasryt, bet jo gausu ir kituose maisto produktuose, kuriuos parsinešate iš parduotuvės.
Kaip sumažinti vartojamo cukraus kiekį?
Cukrus organizme – tai energija, kurios mums reikia. Tačiau jei energijos yra per daug, organizmas jos neišnaudoja ir ji virsta riebalais. Riebalų perteklius ne tik sąlygoja antsvorį, bet apsunkina visus mūsų organus ir lėtina apytakos procesus.
1. Atsisakykite pirktų gėrimų
Šiuolaikinis žmogus iš tikrųjų vartoja per daug cukraus. Ir priežastis ne tik noras užkąsti „kažko skanaus“. Daugelyje produktų yra cukrus, o ypatingai jo daug parduodamuose gėrimuose – kartais viename litre gėrimo yra 7 arbatiniai šaukšteliai cukraus!
2. Skaitykite etiketes
Apie tai, kiek produkte yra cukraus, pasakys etiketė. Gerai, jei visuomet jas skaitote. Tačiau nepamirškite, kad cukrus slepiasi ne tik po žodžiu „cukrus“. Tai gali būti ir „fruktozė“, „sirupas“, „gliukozė“. Be to, ir kasdieninė duona neapsieina be cukraus, tad būkite dėmesingi.
3. Rinkitės nerafinuotą cukrų
Rudasis cukrus jau seniai yra įgijęs nepriekaištingą reputaciją ir jis yra naudingesnis mūsų organizmui. Pirma, jis turi mažiau kalorijų. Antra, jo skonis yra geresnis, be to, tai natūralesnis produktas nei baltasis cukrus. Vėlgi, būkite atidūs, nes parduotuvių lentynose galite rasti ir dažytą baltąjį cukrų, kuris slepiasi po rudojo etikete.
4. Valgykite medų ir natūralius saldiklius
Keiskite cukrų medumi. Juo galima gardinti patiekalus ir gėrimus. Be to, tai labai sveikas pakaitalas. Medus – natūralus antibakterinis produktas, kuris stiprina imunitetą, skirtingai, nei per didelis cukraus kiekis organizme. Natūralius saldiklius rasite tarp ypač saldžių vaisių ir vaisių bei daržovių sulčių.
5. Venkite parduodamų produktų su cukrumi
Pirkite šviežius arba šaldytus vaisius ir daržoves (tačiau ne konservuotas), pilno grūdo duoną, avižų dribsnius, liesą mėsą, paukštieną, žuvį, pieno produktus (tačiau ne saldžius jogurtus ir varškytę). Jogurtą rinkitės natūralų be cukraus, ir namuose jį pasaldinkite medumi arba uogomis. Vietoj ledų gaminkite šerbetus iš uogų. Vietoj saldainių ir sausainių rinkitės džiovintus vaisius ir riešutus. Puikiai atgaivins vanduo su citrina, o ne troškulį keliantis limonadas.