1. Persikas
Tobulas persikas turėtų būti minkštas tik iki tam tikro laipsnio – išlaikantis savo formą ir nesuyrantis vos pakliuvęs į rankas. Tobuli persikai skleidžia gundantį kvapą ir tai yra ženklas, parodantis, kad vaisiumi jau galima mėgautis.
Dar nesunokusius persikus reikia dėti į popierinį maišelį ir saugiai jame palikti 2–3 dienas.
Šaldymas prailgina vaisiaus šviežumą, bet šaltis susilpnina natūralų vaisiaus skonį, tad prieš valgydami leiskite persikams pabūti kambario temperatūroje.
2. Melionas
Sunokę melionai turi saldų kvapą ir yra minkštoki ties koteliu. Besirinkdami melioną trinktelėkite krumpliais: jei vaisius sultingas, jis skleis duslų garsą.
Jei ketinate suvalgyti melioną tą pačią dieną, palikite vaisių ant stalo. Jei melioną valgysite lėčiau, atsiminkite, kad šaldytuve jį galite laikyti ne ilgiau kaip 5 dienas. Plaudami melioną visuomet naudokite muilą.
3. Cukinija
Galioja taisyklė „mažesnė – geresnė“. Didesnė cukinijos gali būti sumedėjusios ir turėti didesnes sėklas. Ieškokite cukinijų su nepažeista žieve.
Kadangi geltonosios cukinijos yra trapesnės už žaliąsias, sunaudokite jas kaip galima greičiau. Supjaustytus cukinijos kubelius laikykite plastikiniame maišelyje šaldytuve.
4. Kukurūzas
Rinkitės tik kukurūzus su šviesiai žaliu burbuolės lukštu, žvilgančiais siūlais ir drėgnu koteliu. Kukurūzo grūdai turėtų būti tokie apvalūs, kad būtų juntami liečiant burbuolės lukštą.
Tauriausią skonį kukurūzai turi tą dieną, kai juos nusiperkate. Jei kukurūzą naudosite vėliau, į plastikinį maišelį įdėtą burbuolę šaldytuve laikykite daugiausia dvi dienas.
5. Pomidoras
Šviežių pomidorų koteliai turėtų būti šiek tiek kvapnūs. Sunokę pomidorai įgyja įvairiausias spalvas, bet sultingi ir švieži pomidorai turėtų išsiskirti stora, blizgančia ir nepažeista odele.
Pomidorus laikykite vėsiame kambaryje, nes padėti per daug šaltoje vietoje jie taps miltingi ir praras skonį.
6. Šparaginės pupelės
Ieškokite šviesių ankščių, kurios būtų tvirtos ir neišsipūtusios nuo viduje esančių pupelių. Ankštis turėtų būti lengvai laužoma ir traškanti.
Šparagines pupeles šaldytuve laikykite ne ilgiau nei savaitę.
7. Agurkas
Agurko galai turi būti kieti. Jokiu būdu agurkas negali būti minkštas ar susiraukšlėjęs. Maži agurkai paprastai būna saldesni ir švelnesni už didžiuosius.
Šaldytuve agurkus laikykite 2–3 dienas. Dėkite juos į šilčiausią šaldytuvo vietą.
8. Mėlynės
Jei galite, ragaukite mėlynes prieš jas pirkdami. Įsitikinkite, kad jos aromatingos ir sultingos. Pažvelkite į taros, kuriame sudėtos mėlynės, dugną. Jis neturėtų būti suteptas sultimis.
Laikykite mėlynes lėkštėje, padengtoje popieriniu rankšluosčiu. Užšaldytas mėlynes suvartokite per pusmetį.
9. Baklažanas
Sunokę baklažanai yra blizgūs ir kieti. Tvirčiau paspaudus baklažaną nykščiu, žymė netrukus turėtų pradingti. Žalia baklažano kepurė turėtų būti tvirtai suaugusi su daržove.
Laikykite baklažanus vėsiame kambaryje maždaug dvi dienas. Įdėjus baklažaną į šaldytuvą, daržovė gali įgyti rudą spalvą ir keisti skonį.
Parengė Kamilė Matusevičiūtė