Persivalgymą iššaukia nejudrumas ir nebalansuota mityba. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį ne tik į žalingus sveikatai maisto produktus, bet ir tą maistą, kuris tiesiogiai maitina ir augina diabetą.
Tai angliavandeniais praturtinti maisto produktai, didinantys cukraus kiekį kraujyje ir provokuojantys kasą išskirti didesnį insulino kiekį. Jei sergate, nevalgykite šių maisto produktų. Jei nesergate – pasaugokite savo sveikatą ir žiūrėkite, ką valgote.
Mielės diabetui
Saldainiai, saldus šokoladas, rafinuotas cukrus, saldūs gazuoti gėrimai, saldintos sultys ir nektarai, keptos bulvės, bulvių košė, saldžios košės, balta duona, pyragėliai, saldūs sausainiai, tortai ir uogienė. Tai produktai, kuriuose gausu paprastojo cukraus, kuris labai greitai skaidomas ir iš karto patenka į kraują.
Būkite atidūs
Nors iš pažiūros tai produktai, kuriuose gausu įvairaus tipo angliavandenių, tačiau juose gausu ir „greitųjų“ angliavandenių, aprūpinančių organizmą gliukoze.
Makaronai iš minkštųjų rūšių kviečių, krekeriai, vafliai ir juoda duona. Grikiai, ryžiai, avižų košė, bulvės, pupos. Pieno produktai ir vaisiai. Visus šiuos produktus reiktų valgyti atidžiai, pasitarus su dietologais. Geriausiai, jei šį maistą rinktumėtės ne kaip pagrindinį patiekalą, bet kaip garnyrą prie baltyminio maisto.
Tiesa, maistas iš baltymo taip pat nėra panacėja, ir jį reiktų peržiūrėti atidžiai. Iš raciono reiktų išbraukti viską, kas galėtų slėpti riebalus: dešros, dešrelės, kiauliena. Rinkitės neriebią jautieną, vištieną ar kalakutieną.
Į sveikatą
Jums naudingos visos daržovės, išskyrus bulves, taip pat valgykite šparagines pupeles, špinatus, grybus, grūdinę duoną, gerkite kavą ir arbatą be pieno, mineralinį vandenį. T.y. rinkitės maistą, kuriame nėra „greitųjų“ angliavandenių, kuriuos labai greitai įsisavina kraujas. Rinkitės praturtintą ląsteliena maistą, kuris teigiamai veikia skrandžio ir virškinamojo trakto darbą.