Juodųjų serbentų gira
Serbentai – rūgštokos uogos. O dar parauginus juos girai, gėrimas tikrai maloniai nustebins savo gaiva, spalva ir aromatu. Tiesa, ji labiau tiks tiems, kas išties mėgsta stiprų ir išraiškingą skonį.
- 500 g juodųjų serbentų,
- 2 l vandens,
- 20 g šviežių mielių,
- 1 stiklinė cukraus,
- 20 juodųjų serbentų lapų.
Serbentus nuplaukite ir sutrinkite. Sukrėskite į 3 litrų talpos stiklainį. Suberkite cukrų. Puode užvirkite 2 l vandens, įmeskite serbentų lapus ir pavirinkite 5 minutes. Tada verdantį nuovirą, kartu su lapais, supilkite į stiklainį.
Kai skystis atvės, liks šiltas, ištraukite lapus, į stiklainį įdėkite mieles. Palikite rūgti kambario temperatūroje – kol dings mielių kvapas. Gira rūgsta 2-5 paras, priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Surūgusi ji perkošiama, supilstoma į stiklinius butelius ir laikoma šaldytuve.
Braškių gira
- 500 g braškių,
- 2 l vandens,
- 10 g šviežių mielių,
- ½ stiklinės cukraus.
Braškes perrinkite, nuplaukite, nuskabykite lapelius. Supjaustykite ir suberkite į 3 litrų stiklainį. Ten pat suberkite cukrų, supilkite 2 l verdančio vandens. Išmaišykite, kad ištirptų cukrus, lukterėkite kol vanduo atvės ir bus tik maloniai šiltas. Tada sudėkite mieles. Palikite girą rūgti kambario temperatūroje. Kai joje nebeliks mielių kvapo, gira bus paruošta. Tai užtruks maždaug 2-3 paras, priklausomai nuo temperatūros.
Beje, šią girą galima gaminti ir be mielių. Į šiltą skystį su braškėmis ir cukrumi suberkite saują razinų – jos taip pat padės girai rūgti. Tiesa, tokiu atveju reikėtų gana dažnai patikrinti, kaip gira rūgsta, kad jis neįgytų acto skonio. Be to, taip rauginant procesas truks ilgiau.
Paruošta gira perkošiama, supilstoma į butelius, laikoma šaldytuve.
Švelnaus skonio, neįtikėtinai malonaus aromato gira. Jai rekomenduojama naudoti tik šviežias mieles – nuo sausų gira bus karstelėjusi. Tokiai girai galima sunaudoti prasčiausias braškes – smulkias, nedailios formos, gali būti ir kiek pastovėjusios, taigi valgyti nebeskanios. Tuo pačiu principu galima pasigaminti giros iš bet kokių kitų prinokusių uogų.
Spanguolių gira
- 0,5 l spanguolių,
- 300 g cukraus,
- 3 l vandens,
- 15 g pakelio mielių.
Spanguoles nuplaukite, sugrūskite grūstuvu, kad gautųsi tyrė. Sukrėskite šią tyrę į didelį puodą, užpilkite cukrumi. Tada į puodą įpilkite 3 l virinto šilto (bet ne karšto!) vandens. Užberkite šviežių mielių. Pastatykite šiltai, pridenkite audeklu ir palaikykite 8-10 valandų (geriausia – per naktį). Tada supilstykite į plastikinius butelius, laikykite šaldytuve. Rekomenduojama suvartoti per 2-3 paras.
Spanguolės – uogos, kurių sezonas prasideda vėlyvą rudenį. Tačiau jos itin ilgai negenda, todėl tokios giros ant jūsų stalo gali būti bet kuriuo metų laiku!