Savo išvaizda graikiškas jogurtas nėra panašus į mums įprastą jogurtą, jis labiau primena varškę ar tirštą grietinę. Jame vargiai rastumėte ir vaisių gabaliukų ar kitų skonio priedų – vienintelis šio jogurto priedas yra gyvosios bakterijos.
7 naudingos graikiško jogurto savybės
- Graikiškas jogurtas turi daugiau baltymų nei mums įprastas jogurtas. Tai labai paranku sportuojantiems žmonėms, kurie nori padidinti raumenų masę. Šiame jogurte taip pat daugiau kalcio, mažai angliavandenių ir laktozės.
- Graikiniame jogurte randama padidinta koncentracija organizmui naudingų bakterijų – probiotikų. Jie saugo organizmą nuo kenksmingų, ligas sukeliančių bakterijų, stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir maisto įsisavinimą, slopina uždegiminius procesus žarnyne.
- Jis turi nedaug kalorijų, mažai cukraus, daug baltumų. Todėl tai – idealus maistas lieknėjant, esant sutrikusiai medžiagų apykaitai, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
- Šis jogurtas taip pat saugo nuo osteoporozės, palaiko silpstančius raumenis.
- Graikiškame jogurte esančios gyvosios bakterijos normalizuoja virškinimo procesą, padeda įsisavinti maistą, neretai laikomos net profilaktine priemone nuo kai kurių onkologinių ligų.
- Graikiškas jogurtas padeda sergant depresija, išryškėjus organizmo senėjimo procesams. Jo vartojant lengviau išlaikyti normalų kūno svorį, išsaugoti optimizmą ir gerą nuotaiką net ir garbiame amžiuje.
- Kaip stiprinantis organizmo atsparumą produktas, graikiškas jogurtas ypač rekomenduojamas žiemą, prasidėjus gripo sezonui ir siaučiant peršalimo ligoms.
Kasdienei mitybai
Graikišką jogurtą galima derinti su pačiais įvairiausiai produktais, pradedant medumi, vaisiais, ir baigiant česnaku, agurkais. Graikiškas jogurtas – tai universalus produktas, kuriuo galima mėgautis ir karštomis vasaros dienomis, ir šaltais žiemos vakarais.
Patys graikai jogurtą vartoja įvairiai: valgo vieną, juo gardina mėsos, žuvies, daržovių patiekalus, maišo į kepinių tešlą, iš jogurto gamina padažus ir desertinius gėrimus. Tokį jogurtą galima naudoti kaip grietinės, majonezo, sviesto pakaitalą. Jogurte galima ir marinuoti mėsą – jis puikiai neutralizuoja mėsoje esančius riebalus, net sausai mėsai suteikia daugiau minkštumo, švelnumo, taigi pamarinuotas jogurte jūsų kepsnys taps ypatingai gardus.
Vis dėlto populiariausias graikiško jogurto panaudojimo būdas – tai garsusis tadziki padažas. Jį paruošti – visai paprasta: sutarkuokite agurko minkštimą ir lengvai nuspauskite sultis. Tirščius suberkite į jogurtą, pagardinkite druska, pipirais, įdėkite kapoto česnako, mėgstamų žalumynų. Viską išmaišykite su keliais šaukštais citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus. Toks padažas idealiai tinka prie mėsos, salotų, jo galima tepti ant duonos gaminant užkandžius.