Daržovės ir baltymai
Gyvulinės kilmės baltymai iš mėsos, žuvies ar kiaušinių skrandyje įsisavinami rūgščioje terpėje, o daržovėms, kuriose gausu krakmolo – visų pirma, bulvėms – virškinti reikia šarminės terpės. Todėl jei vartojate gyvulinių riebalų, garnyrui rinkitės nekrakmolingas daržoves – brokolius, ropes, kopūstus, cukinijas, agurkus, žirnelius, paprikas, šparagus, moliūgus, špinatus, salierus. Nors gyvulinės kilmės baltymai derinami su bulvėmis, makaronais, ryžiais ir kitais krakmolingais produktais, sveikatai nepavojingi, norintiems mesti svorio patartina tokios kombinacijos vengti.
Riebalai ir greitieji angliavandeniai
Angliavandeniai mūsų valgiaraštyje – labai svarbu, tai – viena pagrindinių medžiagų, reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje. Angliavandeniai virškinami gerokai greičiau nei baltymai. Todėl užvalgius angliavandenių, cukraus kiekis kraujyje gana greiti krinta, atsiranda alkio jausmas, nors po paskutinio valgymo praėjo visai nedaug laiko. Norintiesiems sulieknėti greituosius angliavandenius rekomenduojama derinti su sveikais riebalais. Pavyzdžiui, jei valgote ryžių, kruopų ar makaronų, pagardinkite juos riešutais, avokadais, riebia žuvimi arba alyvuogių aliejumi.
Baltymai ir aštrus maistas
Kapsaicinas – junginys, kurio yra aitriuosiuose pipiruose ir kituose aštraus skonio produktuose, – ypač veiksmingai spartina medžiagų apykaitą ir duoda impulsą organizmui deginti riebalus. O aštrius produktus geriausia derinti su baltyminiu maistu. Idealu jei baltymai bus be riebalų. Tai gali būti kalakutiena, vištienos krūtinėlė be odos, jautiena, žuvis.
Vanduo ir maistinės skaidulos
Principas, kad lieknėjant būtina gerti daug vandens, išties veiksmingas. Tačiau jei jūs ne tik gersite vandens, bet ir valgysite daug maistinių skaidulų turinčių produktų, alkį tikrai galėsite pamiršti. Veikiamos vandens maistinės skaidulos skrandyje išbrinksta, maksimaliai užpildo jo tūrį, taigi net ir suvalgius nedaug tokio maisto sotumo jausmas – garantuotas. Svarbiausia – gerkite tik tyrą vandenį. Jokių gazuotų gėrimų, juodosios arbatos ar kavos. Daug ląstelienos ir maistinių skaidulų turi vaisiai (obuoliai, kriaušės, bananai, datulės), uogos (avietės, mėlynės, braškės), daržovės (avokadas, moliūgas, brokoliai, kopūstai, morkos, burokėliai, kukurūzai), ankštinės daržovės, riešutai, sėklos.
Kokių derinių vengti lieknėjant?
Visų pirma, kaip jau minėta, norint lieknėti patartina vengti baltymų ir krakmolo derinio: mėsa ir bulvės, paukštiena ir ryžiai, makaronai ir sūris.
Kitas vengtinas derinys – vaisiai su baltymais, angliavandeniais arba riebalais. Vaisius apskritai rekomenduojama valgyti atskirai nuo kitų produktų, likus mažiausiai 30 minučių iki valgio. Kitaip tariant, lieknėjantiesiems vaisiai – užkandis prieš valgį, o ne desertas po sočių pietų.