Deja, taip jau yra: jei labai kažko norime ir neleidžiame sau, vėliau sugrįžta su kaupu. Vaisių ir daržovių visiškai nesinori, o naktimis sapnuojasi tortai ir picos. Blogiausiai, kai nuo dietų kenčia visa šeima.
Šios situacijos išsprendimas labai paprastas: daugumą mėgiamų patiekalų gali būti ir ne tokie kaloringi. O štai skonio savybės nuo to nepakis.
Reikia pripažinti, kad kotletai kepti garpuodyje tikrai skiriasi nuo keptų keptuvėje. Tačiau jei juos kepsite orkaitėje – jie nelabai kuo skirsis nuo kitų kotletų. Tas pats galioja žuviai, keptoms bulvėms ir kitiems patiekalams. Valgis, paruoštas orkaitėje, naudingesnis nei keptas keptuvėje.
Mažinkite riebalų ir cukraus kiekį
Dar vienas būdas sumažinti kaloringumą – sumažinti riebalų ir cukraus kiekį. Grietinę, majonezą, grietinę padažams rinkitės su mažiausiu kaloringumu, arba pakeiskite kitais ingredientais – kefyru, citrinos sultimis, sojų padažu. Fermentinio sūrio normą sumažinkite per pusę.
O jei mėgstate pyragus, bus šiek tiek sudėtingiau. Pusę riebalų kiekio (margarino, sviesto) pakeiskite trintais obuoliais arba bananais. Norėdami sumažinti pieno riebumą, atskieskite jį vandeniu. Grietinėlės kremui imkite ne tokią riebią grietinėlę ir pridėkite specialaus tirštiklio.
Cukraus kiekį reikėtų mažinti trečdaliu, o saldumo trūkumą kompensuoti natūraliais saldikliais. Pavyzdžiui, muskato riešutais, gvazdikėliais, cinamonu, įvairiomis esencijomis, suteikiančiomis kepiniams ir aromatą. Taip pat yra saldumynų, kurių sudėtyje nėra cukraus.
O štai įvairių glajų verčiau atsisakykite. Skoniui jie tikrai neturi įtakos, bet turi labai daug kalorijų. Cukraus pudra, kokoso drožlės, sirupai – visą tai grėsmė jūsų svoriui. Naudokite natūralius pakaitalus: džiovintus ir šviežius vaisius, taip pat uogas.
Gaminimo paslaptys:
- Palaukite, kol atvės išvirtas mėsos buljonas, ir nuo viršaus nugraibykite susidariusius riebalus.
- Ruošdami blynus, pieną atskieskite per pusę su vandeniu, o kai kuriais atvejais pieną galima pakeisti vandeniu.
- Gruzdindami maistą, palaukite, kol aliejus įkais iki 165-175 laipsnių, nes taip produktai prisigers mažiau riebalų. Tas pats galioja ir keptuvei: dėkite maisto produktus tik ant įkaitintos keptuvės.
- Riebias mėsos dešreles prieš kepant reikia subadyti šakute ir pakepinti ant keptuvės. Ištekėjusius iš dešrelių riebalus nupilti ir tik tada gaminti pačias dešreles. Taip pat galima nupilti riebalus ir iš riebios mėsos ar žuvies.
- Dideliais gabalais kepinamą mėsą rekomenduojama laistyti riebalais. Norint mažinti kaloringumą, atvirkščiai, mėsą reikia laistyti obuolių sultimis, vynu arba mineraliniu vandeniu.
- Gaminant kotletus ar muštinius, nebūtina juos volioti kiaušinyje ir miltuose – rinkitės tik džiūvėsėlius, o prieš tai mėsą pamirkykite vandenyje arba citrinų sultyse.
Metodų, kaip sumažinti maisto kaloringumą, tikrai daug. Svarbiausiai, nebijoti eksperimentuoti, taisyti receptus pagal savo poreikius ir išsaugoti patiekalų skonį, nebijant papildomų kalorijų.