Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasigaminti obuolių actą namų sąlygomis

Du puikūs ir nesudėtingi receptai.
Kaip pasigaminti actą namuose?
Kaip pasigaminti actą namuose? / Flickr.com

Reikės:

  • 500 g obuolių;
  • 500 ml. vandens;
  • 50 g cukraus;
  • 10 g mielių;
  • 10 g juodos duonos džiūvėsių.

Gaminimas:

Obuolius sutarkuoti, sudėti į stiklinį indą, užpilti virintu šiltu vandeniu, sudėti cukrų, mieles ir juodos duonos džiūvėsius. Indą laikyti neuždengtą tamsioje vietoje +20–30 C temperatūroje dvi savaites, 2–3 kartus per dieną masę reikia pamaišyti mediniu šaukštu.

Po to obuolių masę nukošti pro smulkų sietelį ir išspausti.

Skystį vėl nukošti, perpilti į platų indą padalinus į kelias dalis. Į litrą skysčio įdėti 50 g cukraus, išmaišyti, kad ištirptų. Indą uždengti marle ir ją aprišti. Laikyti šiltoje vietoje, kad toliau vyktų fermentacijos procesas.

Po 1,5–2 mėn. žarnele perpilti obuolių actą į butelius, filtruojant per marlę. Butelius sandariai uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje.

Acto receptas pagal gydytoją D. K. Džarvį

Reikės:

  • 800 g obuolių;
  • 1 l vandens;
  • 150–200 g medaus arba cukraus;
  • 10 g mielių arba 20 g juodos duonos džiūvėsių.

Gaminimas:

Obuolius nuplauti, sutarkuoti kartu su šerdimis stambia tarka. Sudėti į stiklainį arba molinį indą, įpilti šilto verdančio vandens, įdėti medaus arba cukraus, mieles arba juodos duonos džiūvėsius.

Masė neturi užpildyti daugiau nei 2/3 indo, kad rūgstant neišbėgtų per viršų. Kuo platesnis indo kaklelis, tuo greičiau vyks fermentacijos procesas.

Neuždengtą indą su mase laikyti tamsioje vietoje 10 dienų, 2–3 kartus per dieną pamaišant mediniu šaukštu. Po 10 dienų obuolių masę nukošti per marlę į kelias dalis.

Į kiekvieną litrą skysčio įdėti 50–100 g cukraus arba medaus. Indą uždengti marle, ją užrišti ir laikyti tamsioje šiltoje vietoje dar 40–60 dienų. Kuomet skystis nebebus drumzlinas, pašviesės, nebe burbuliuos – rūgimo procesas baigtas.

Paruoštą actą perfiltruoti, išpilstyti į butelius, sandariai uždaryti. Laikyti +6–8 C temperatūroje. Po kurio laiko gali atsirasti rusvos spalvos nuosėdų, neišsigąskite, tai normalus reiškinys.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai