Geriausias kalcio šaltinis yra pienas ir jo produktai. Iš jų kalcis geriausiai pasisavinamas
Kalcio nauda
- įeina į kaulų sudėtį,
- užtikrina dantų tvirtumą,
- kalcis dalyvauja kraujo krešėjimo procese,
- svarbus panaudojat geležį kraujodaros procese,
- būtinas normaliai nervų sistemos veiklai.
Esant kalcio trūkumui
Kai maiste kalcio yra per mažai, organizmas panaudoja kalcį iš kaulų, vystosi osteoporozė - retėja kaulai. Kai kalcio trūksta vaikų organizme (dėl vitamino D trūkumo), vystosi rachitas.
Perteklius
Kalcio perteklius pašalinamas su šlapimu, tačiau taip pat gali nusėsti kalcis įvairiuose organuose, formuojasi inkstų akmenys.
Natūraliai kalcis randamas
- piene ir jo produktuose
- kiaušinio trynyje,
- kopūstuose,
- morkose,
- rupaus malimo ruginių miltų gaminiuose,
- įvairiose kruopose,
- migdoluose,
- mėsoje,
- salieruose,
- apelsinuose.
Rekomenduojama kalcio paros dozė
vaikams | paaugliams | moterims | vyrams | nėščiosioms ir žindančiosioms |
360 - 700 mg | 800 mg | 1000 - 1200 mg | 1000 - 1200 mg | 1200 mg |