Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra maisto netoleravimas?

Maisto produktų netoleravimas, dar žinomas kaip jautrumas maistui, nėra alergija – tai tik tam tikrų maisto produktų virškinimo problemos.
Pieno produktai yra tarp dažniausiai netoleruojamų
Pieno produktai yra tarp dažniausiai netoleruojamų / Flickr.com
Maistinė alergija neigiamai veikia imuninę sistemą, o maisto netoleravimas nesusijęs su imunitetu. Kai kurie žmonės kenčia užvalgę tam tikros grupės maisto, tačiau norėtųsi to išvengti. Kaip gi pašalinti šį diskomfortą?

Kas dažniausiai iššaukia maisto netoleravimą?

Dažniausiai netoleruojami yra pieno produktai, grūdai, citrusiniai vaisiai ir produktai, organizme kaupiantys dujas, pavyzdžiui, pupos ar kopūstai.

Jei esate alergiški kokiam nors maisto produktui, jūsų organizmas reaguoja žaibiškai ir atsiranda visi neigiami simptomai. Esant maisto netoleravimui, tam tikrus maisto produktus galima vartoti mažais kiekiais.

Kaip pasireiškia maisto netoleravimas?

Maisto netoleravimo simptomai pasireiškia per keletą valandų po valgymo. Šie simptomai gali užsitęsti iki keleto valandų, kartais iki 48 valandų.

Labiausiai paplitę maisto netoleravimo simptomai:

  • Spazmai pilve;
  • Tynimai;
  • Tamsūs ratilai po akimis;
  • Viduriavimas;
  • Sausas kosulys, nemalonus sausas pojūtis burnoje;
  • Nuovargis;
  • Galvos skausmas;
  • Skrandžio sutrikimai.

Kokios maisto netoleravimo priežastys?

Fermentų nebuvimas

Maisto virškinimui yra būtini fermentai. Jei tam tikrų fermentų nėra arba jų yra nepakankamai, virškinimo procesas taip pat sutrinka.

Pavyzdžiui, žmonėms netoleruojantiems laktozės nėra arba trūksta fermento, skaidančio laktozę į smulkesnes molekules, kurias organizmas įsisavina per žarnyną. Laktozė, likusi virškinimo trakte gali iššaukti spazmus, pilvo pūtimą ir susikaupusias dujas.

Maisto produktų ingredientai

Kai kurios cheminės medžiagos, esančios maisto produktuose ir gėrimuose gali būti nevirškinamos. Šie priedai dažniausiai sutinkami sūriuose, kavoje, arbatoje ir šokolade. Kiekvienam žmogui kritinis kiekis yra skirtingas.

Apsinuodijimas maistu – toksinai gali iššaukti maisto netoleravimą

Toksinų galite aptikti netgi nekokybiškuose duonos gaminiuose, grūduose ir pasibaigusio galiojimo produktuose. Atidžiai apžiūrėkite produktų galiojimo laiką ir nevartokite jų laikui pasibaigus.

Maisto papildai

Maisto netoleravimą gali išprovokuoti ir maisto papildai. Per paskutiniuosius dešimtmečius papildų maiste gausiai padaugėjo, o dauguma iš mūsų yra pripratę prie dažiklių, kvapiklių ir skonio stipriklių. Taip, šie papildai iš tikrųjų pagerina maisto skonį, be to, maistas atrodo žymiai geriau, tačiau maisto racione tokius produktus reiktų sumažinti.

Ką daryti, jei jūs netoleruojate tam tikrų maisto produktų?

Kuo mažiau vartokite maistą, kuriame yra produktai, iššaukiantys nemalonius pojūčius virškinimo trakte. Labai svarbu suderinti savo meniu taip, kad netruktų nei baltymų, nei angliavandenių, nei riebalų. Tarkim, jei jūs netoleruojate pieno, nebūtina iš raciono išbraukti jogurto ir kefyro. Būtinai skaitykite maisto produktų etiketes, atidžiai stebėkite galiojimo laiką, o restoranuose ir kavinėse pasidomėkite maisto sudėtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito