Įdomūs faktai apie kiaušinius
Kai kuriuose kosmogeniniuose mituose kiaušinis – pasaulio kūrimo simbolis, o pagal senovės graikų legendas iš kiaušinio išsirito Elena – neeilinio grožio moteris, dėl kurios kilo Trojos karas.
Iš vieno stručio kiaušinio galima iškepti kiaušinienę dešimčiai žmonių. Tiesa, norint pramušti šį kiaušinį, reikia naudotis gręžtuvu, plaktuku arba pjūklu.
Įžymūs Faberžė kiaušiniai – brangenybės, saugomos daugelyje pasaulio muziejų. Pirmasis kiaušinis buvo pagamintas caro Aleksandro III paliepimu, kurį jis padovanojo Velykų proga savo žmonai. Šis kiaušinis buvo padengtas baltu emaliu, imituojančiu lukštą, trynys – iš aukso ir slėpė mažą luobelę, po kuria slėpėsi miniatiūrinė rubino karūna.
Kambodžoje ir Filipinuose delikatesu yra laikomi anties kiaušiniai, kuriuose beveik susiformavo ančiukas. Juos verda ir valgo su laimo sultimis.
Kinijoje vištų kiaušinius išlaiko 100 dienų mišinyje iš druskos, apdegintos ąžuolo žievės, vandens, arbatos ir kalio karbanato. Tuomet baltymas tampa tamsiai rudas, o trynys – juodo marmuro spalvos. Ir šis patiekalas vadinamas „Tūkstantmečio kiaušiniu“.
Taip pat Kinijoje išrasti ir netikri vištos kiaušiniai. Juose sunku atskirti nuo tikrų, tačiau jie tikrai neigiamai veikia sveikatą, nes sudedamosios dalys yra iš žalingų medžiagų.
Kiaušinių nauda
Dėl kiaušinių naudos ir žalos nesutaria nei mokslininkai, nei dietologai. Yra kalbų, kad tai žalingas sveikatai produktas, kad jis didina cholesterolį ir pan.
Vis dėlto, kiaušiniai suteikia daugiau naudos nei žalos. Juose daug medžiagų, reikalingų organizmo funkcionavimui. 100 g kiaušinio yra:
- 50 mg kalcio,
- 1,2 mg geležies,
- 172 mg fosforo,
- 10 mg magnio,
- 1 mg cinko,
- 126 g kalio,
- 140 mg A vitamino,
- 0,066 mg В1 vitamino,
- 0,5 mg В2 vitamino,
- 1,4 mg В5 vitamino,
- 44 mg В9 vitamino ,
- 1,11 mg В12 vitamino,
- 87 mg D vitamino.
Virtų kiaušinių kaloringumas – 155 kkal 100 g. Maistinė vertė: baltymai – 12,6 g, riebalai – 10,6 g, angliavandeniai – 1,12 g, vanduo – 75 g.
Be to, kiaušinio trynyje yra polinesočiųjų, mononesočiųjų ir sočiųjų rūgščių, kurios reikalingos normaliam organizmo funkcionavimui.
Kiaušiniai yra lengvai įsisavinami, jie tinka dietiniam ir vaikiškam meniu, ypač virti arba kepti. Be to, kiaušinis turi daug daugiau baltymo nei vištiena ar kita paukštiena, todėl suvalgyti 3-4 kiaušinius per savaitę yra naudinga.
Medžiagos, esančios kiaušinyje, kovoja su katarakta, stiprina širdį, kraujagysles, kaulus ir dantis, teigiamai veikia nervinę sistemą ir smegenų veiklą. Tačiau reikia atminti, kad prieš vartojant šį produktą reikia termiškai apdoroti ir išnaikinti galimas bakterijas, kurios gali sukelti rimtus negalavimus.
Naudingi patarimai
Jei norite sužinoti, ar kiaušinis šviežias, panardinkite jį į vandenį: šviežias kiaušinis nuskęs, o senesnis nei dviejų savaičių – pakils.
Jei ruošiate kiaušinius velykiniam dažymui, atminkite, kad rudi kiaušiniai geriau dažosi su svogūnų lukštais, o balti – su maistiniais dažais.
Jei jūs turite išsaugoti šviežius kiaušinius šiltoje patalpoje ilgiau nei vieną dieną, patepkite juos saulėgrąžų aliejumi, kiekvieną apsukite į sviestinį popierių, sudėkite į krepšelį arba kartoninę dėžutę ir padėkite į tamsią vietą. Optimali šio produkto saugojimo temperatūra +4 laipsniai.
Jei norite išvirti visiškai skystą kiaušinį, virkite jį 2-3 minutes, šiek tiek tvirtesnį – 4-5, na o labai kietą virkite 6-7 minutes.