Rafinuoto cukraus. Saldus maistas, ypač toks, kuriame gausu rafinuoto cukraus, lemia didelius cukraus kiekio šuolius kraujyje, organizme padidėja insulino kiekis. Ir nors tai tiesiogiai neveikia skrandžio, jūsų vos pagerėjusi savijauta gali ir vėl pastebimai pablogėti: ims krėsti drebulys, pils prakaitas.
Pieno produktų. Pienas ir pieno produktai, tokie, kaip sūris, sviestas, grietinėlė ir kiti, nerekomenduojami jei skauda skrandį. Viena vertus, daugybė žmonių ir taip netoleruoja laktozės, nes organizme stinga reikiamo enzimo jai virškinti. Bet net jei jūsų organizmas kuo puikiausiai toleruoja laktozę, virusinė ar bakterinė infekcija, kuri neretai ir sukelia skrandžio skausmus, gali paveikti šiuos laktozę virškinti padedančius enzimus, dėl ko pasireiškia laikinas laktozės netoleravimas. Kartais persirgus infekcijomis išsivysto ir nuolatinis laktozės netoleravimas.
Gazuotų gėrimų. Nors daugybė žmonių teigiamai vertina gazuotus gėrimus ir tai, kaip jie veikia skrandį po ligos, vis dėlto daugumoje gazuotų gėrimų yra ir jūsų skrandžiui itin pavojingos medžiagos – sodos benzoato. Jis gali apsunkinti skrandžio veiklą. Kai kuriais atvejais ir pati angliarūgštė gali provokuoti dujų kaupimąsi skrandyje, skrandžio skausmų atsinaujinimą.
Šokolado ir kofeino. Viena pagrindinių priežasčių, kodėl kofeinas ir šokoladas (kuriame taip pat gausu kofeino) dirgina jau ir taip maudžiantį skrandį, yra tai, kad kofeinas, kaip ir mėtų arbata, atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį, dėl to gali sukilti rėmuo. Kofeinas taip pat laisvina vidurius, tad jei neseniai viduriavote, situacija gali ir vėl pablogėti.
Riebaus maisto. Grietinės, grietinėlės, riebios mėsos, sūrių – visų šių maisto produktų turėtumėte kurį laiką atsisakyti. Riebus maistas sulėtina virškinimą, todėl atsiranda sunkumo, pilvo pūtimo jausmas.
Rūgštaus maisto. Jūsų skrandžiui ne į naudą tiek citrusiniai vaisiai, tiek pomidorai (kurie, beje, taip pat priklauso vaisiams ir turi daug rūgščių). Nuo tokio maisto gali sukilti rėmuo. Išimtimi galima laikyti obuolių sultis - skausmui, viduriavimui ir kitiems simptomams nurimus, jos gali numalšinti troškulį ir papildyti organizme vitaminų atsargas. Tačiau citrusinių vaisių sultys dar bent keletą dienų turėtų būti tabu.
Aštrių prieskonių. Tiesa, jie pavojingi ne visiems. Jei esate įpratę valgyti aštriai, toks maistas skrandžiui nepakenks, taigi jei pasijutote geriau ir norisi užkrimsti salotų su jelapeno pipirais - į sveikatą. Tačiau aštriais prieskoniais ir padažais dažniausiai gardinamas riebaluose keptas arba sunkiai virškinamas maistas. O toks maistas jau gali pridaryti bėdos. Tik aštrūs prieskoniai čia jau bus niekuo dėti. Aštrių patiekalų taip pat turėtų atsisakyti tie, kurie nėra pratę valgyti aštriai: po skrandžio skausmų ne metas pradėti eksperimentuoti su skonio pojūčiais!
Alkoholio. Kaip ir kiti maisto produktai iš draudžiamųjų sąrašo, alkoholis, be savo žalojančio poveikio kepenims ir nervų sistemai, taip pat skatina skrandžio rūgštingumo padidėjimą. Alkoholyje esama cheminių junginių, kurie apsunkina medžiagų apykaitą, dirgina skrandžio gleivinę ir gali paaštrinti jau esamas ir dar ne visai pagydyta sveikatos problemas. Jei turite lėtinių skrandžio ligų, alkoholio, net ir mažais kiekiais, ragauti nerekomenduojama.
Ilgo galiojimo perdirbtų maisto produktų. Įvairūs konservai, plikomos sriubos ir sultiniai, kiti maisto produktai, kurie galioja mėnesius ar metus, paprastai būna kimšte prikimšti sintetinių maisto priedų. Šis kokteilis ką tik pasveikusiam skrandžiui gali padaryti meškos paslaugą ir iš naujo sukelti nevirškinimą, pykinimą, kitus nemalonius simptomus.