Kaip išsirinkti?
Forma. Įprasta moliūgo forma – didelis pilvotas vaisius, iš tikrųjų nėra itin valgoma. Ši moliūgo rūšis yra skirta pašarams. Geriau rinktis pailgus ir ryškius moliūgus, tuomet pajusite švelnų, saldų ir aromatingą skonį, o kauliukų tokiuose vaisiuose net ir nebūna.
Skonis. Nebijokite ragauti moliūgo – jo skonis panašus į morkos, tik kelis kartus saldesnis.
Spalva. Jis turi būti ryškus ir vienodas, be jokių žalių ar šviesiai rudų dėmių.
Pagrindiniai ruošimo būdai
Žalias. Sutarkuotas arba smulkiai pjaustytas moliūgas – puikus ingredientas salotoms. Jį galima vartoti visur, kur dedate ir morkas.
Keptas. Supjaustykite moliūgą per pusę, išimkite minkštimą ir kepkite 1-2 valandas. O iš šios masės gaminkite įdarus pyragams ar virtiniams.
Virtas. Supjaustykite gabalėliais ir virkite piene, jei ruošiate košę, arba vandenyje, buljone, jei verdate sriubą.
Mikrobangų krosnelėje. Specialiai skirtame stikliniame puode uždenkite moliūgą ir stipriu režimu kepkite 15 minučių.
Apkeptas. Virtą arba iškeptą minkštimą galima apkepti ant sviesto – tuomet atsiras skaniai apskrudusi plutelė.
Su kuo dera?
Moliūgas puikiai tinka ir desertams, ir pagrindiniams patiekalams, išskyrus prie žuvies ir jūros produktų. Puikiai tinka kario, kardamono, gvazdikėlių, šafrano prieskoniai.