Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos įprastų produktų ypatybės

Labai svarbu yra teisingas racionas. Juk vieni produktai gali padėti tapti laimingesniais ir patrauklesniais, o kiti, deja, tapti blogos nuotaikos priežastimi. Mitybos srityje nuolatos atliekami nauji tyrimai, kurie pateikia įdomius rezultatus, atskleidžia naujas produktų savybes, paneigia nusistovėjusius mitus.
Saldumynai nėra naudingi mūsų grožiui ir sveikatai
Kodėl pyragaitis nedžiugina? / Nicola, Flickr.com

Junkitės prie „Facebook“ grupės „Sveika mityba“

Maistas grožiui

Mokslininkai įrodė, jog reguliarus batono ar duonos pakeitimas daržovėmis, o saldumynų – vaisiais, pagražina veido odos spalvą. Akivaizdūs rezultatai pastebimi jau po kelių savaičių kasdien vartojant kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių.

Vaisiuose ir daržovėse esantys pigmentai gerina odos atspalvį, ji atrodo sveikesnė, labiau spindinti, o žmogus jaučiasi patrauklesnis.

Kaip sklandžiai laikytis dietos

Dažniausias trukdis laikytis dietos yra tas, kad rekomenduojami produktai yra toli gražu ne patys skaniausi. Salotos su augaliniu aliejumi (vietoje mėgiamo majonezo), varškė vietoje riebaus čederio, virta vištiena vietoje keptos ir t.t. Kaip įmanoma palengvinti tokią dietą?

Neseniai mokslininkai pasiūlė būdą, kaip pagerinti maisto skonį nedidinant jo kaloringumo. Specialistai įrodė, kad įsivaizdavimas gardžių kaloringų patiekalų pagerina valgomo maisto skonį. Pakanka žvilgtelėti į torto ar picos nuotrauką, kad maistas lėkštėje taptų kur kas gardesnis. Tokiu būdu galima apgauti smegenis, nusiuntus joms signalą „skanumėlis“, tačiau realybėje pakeisti maistą kur kas dietiškesniu patiekalu. Atlikus tyrimus, išaiškėjo, kad paveikslėliai su produktais, turinčiais daug angliavandenių pakelia malonumo lygį – net neutralus skonis tampa labai skanus. Taigi, žiūrėti į desertus tikrai nekenksminga. Taip pat, kito tyrimo metu buvo nustatyta, kad yra naudinga prieš pietus kurį laiką apžiūrinėti maistą, tai leidžia smegenims ilgiau pratęsti malonumo jausmą, net jei žmogus suvalgė visai mažą porciją.

Kodėl pyragaitis nedžiugina?

Daugelis mano, kad greitas ir paprastas būdas pagerinti nuotaiką – suvalgyti kažką saldaus. Tačiau Kalifornijos mokslininkai įrodė, kad transriebalai, esantys riebių desertų sudėtyje, naikina atpalaiduojanti angliavandenių poveikį. Taip pat išsiaiškinta, kad transriebalai, kurių yra daugelyje konditerinių gaminių sudėtyje, didina sudirgimą ir agresiją. Todėl rezultate, vietoje norimos puikios nuotaikos gali apimti susierzinimas ir pyktis. Anksčiau buvo įspėjama, kad šie riebalai neigiamai veikia širdį ir kraujagysles, lėtina medžiagų apykaitą, dabar įrodyta, kad jie kenkia ir emocinei sferai.

Konditerijos pramonėje transriebalai yra vartojami itin plačiai, nes jie ilgina produkto galiojimo laiką, taip pat pagerina skonį. Šių riebalų yra pyragėliuose, tortuose, sausainiuose, vafliuose, spurgose, leduose ir traškučiuose. Todėl norint gauti teigiamų emocijų vertėtų pasiieškoti vertingesnių šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs